Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Weinstein žádá, aby byl zproštěn obvinění ze znásilnění. Kontakt měl být dobrovolný

Kultura

  7:38
NEW YORK - Právníci filmového producenta Harveyho Weinsteina se obrátili na soudce v New Yorku s žádostí, aby byl jejich klient zproštěn obvinění ze znásilnění a sexuálních útoků. Poukázali přitom na „vřelé“ e-maily, které jedna z žalujících žen Weinsteinovi po údajném znásilnění posílala, informoval zpravodajský server BBC News.

Harvey Weinstein na cestě k soudu v New Yorku. foto: Reuters

Weinsteina prokurátor obvinil z dalšího sexuálního útoku. Proti v pořadí už třetí ženě

Weinsteina nařklo ze sexuálních útoků víc než 70 žen včetně hereček Salmy Hayekové či Gwyneth Paltrowové. Spoluzakladatel filmových studií Miramax a The Weinstein Company vinu popírá a tvrdí, že ve všech případech byl sexuální kontakt dobrovolný.

Velká porota v New Yorku obvinila koncem května Weinsteina ze znásilnění, jehož se údajně dopustil v roce 2013, a také ze sexuálního útoku, který se datuje do roku 2004. V červenci přibylo další obvinění vztahující se k incidentu z roku 2006.

Weinsteinův právní tým uvedl, že prokuratura měla velké porotě ukázat e-maily, které producentovi psala žena, jež ho obvinila, že ji v roce 2013 znásilnil. Podle producentových právníků tyto dopisy svědčí o „dlouhodobém, dobrovolném, intimním vztahu“. E-mailová komunikace pokračovala další čtyři roky po schůzce, na níž producent údajně ženu znásilnil, upozornili Weinsteinovi obhájci.

Producentovi právníci tvrdí, že i obvinění od dalších dvou žen, jichž se případ řešený před newyorským soudem týká, jsou falešná a musejí být zamítnuta. Jednou z žalujících žen je bývalá herečka Lucia Evansová, která úřadům řekla, že ji v roce 2004 Weinstein jako začínající umělkyni přiměl ve své pracovně k orálnímu sexu. Druhou údajnou obětí je někdejší asistentka produkce, kterou prý Weinstein donutil k orálnímu sexu v roce 2006.

Filmový producent se v květnu dobrovolně přihlásil na policii. Soudce jej poté propustil na kauci jednoho milionu dolarů. Před svým propuštěním musel Weinstein odevzdat pas a souhlasit s tím, že bude nosit elektronické zařízení monitorující jeho pohyb.

Harvey Weinstein s manželkou Georginou Chapman.
Harvey Weinstein v roce 2010.

Weinsteinova aféra zažehla kampaň #MeToo, v níž se ženy na celém světě začaly svěřovat se svými negativními zkušenostmi se sexuálním obtěžováním nebo násilím.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!