Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Will Smith dostal desetiletý zákaz účasti na Oscarech. Akademici mu vyměřili trest za facku Chrisi Rockovi

Will Smith s Oscarem pro nejlepší herecký výkon v hlavní roli (28. března 2022) foto: Reuters

Will Smith nesmí deset let na udílení Oscarů ani jiné akce americké filmové akademie, rozhodlo v pátek její vedení. Herci udělilo trest za facku, kterou dal při letošním předávání cen Chrisi Rockovi. Akademie v prohlášení označila Smithovo chování za nepřijatelné a škodlivé. Smith napadl Rocka poté, co komik během svého výstupu vtipkoval na adresu jeho manželky.
  21:21

Will Smith už na rozhodnutí reagoval, že jej přijímá a respektuje. Koncem března při udílení Oscarů v přímém přenosu uštědřil na pódiu facku Rockovi, který si předtím utahoval z účesu nakrátko jeho manželky Jady Pinkettové-Smithové. Ta trpí alopecií, nemocí způsobující vypadávání vlasů.

Smith komika napadl i slovně, už ze svého místa dvakrát zařval „neber si do své hnusné huby jméno mojí ženy!“. Během večera pak získal sošku za výkon herce v hlavní roli, při děkovném projevu se za incident kál nepřímo.

Cíleně se Rockovi omluvil až s odstupem času, označil své chování za nepřijatelné. „Vtipy na můj účet patří k práci, ale vtip o zdravotním stavu Jady byl pro mě příliš velkým soustem a reagoval jsem emotivně. Rád bych se ti, Chrisi, veřejně omluvil. Přehnal jsem to a udělal jsem chybu,“ uvedl Smith s tím, že mu je kvůli incidentu trapně.

Následně na členství v americké filmové akademii rezignoval. V prohlášení, jímž z prestižní organizace vystupuje, označil Smith své chování za „šokující, bolestné a neomluvitelné“ a dodal, že přijme veškeré důsledky, které vedení akademie z jeho selhání odvodí.

Podle hollywoodských spekulací vlastní rezignací předešel možnosti, že by byl z řad akademiků vyloučen. Smithova budoucí herecká kariéra je tak nicméně nejistá.

Autoři: ,

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...