Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Wu-Tang Clan válcovali energií

Kultura

  10:16
PRAHA - Jen opravdové popové hvězdy zaplní (či skoro zaplní) T-Mobile Arenu, a navíc publikem, které jejich tvorbu zná do posledního šroubku. T-Mobile Arena se bavila ještě před příchodem hlavních hvězd večera, posledním předskakujícím byl výborný rapper Nironic, doprovázený DJ Wichem. Dokonce ani téměř hodinová pauza do nástupu Wu-Tang Clan nevyvedla přítomné z konceptu.

Hiphopoví Wu-Tang Clan. Osm rapperů a nadšená hala. foto: Michal RejzekReprofoto

V okamžiku, kdy osm rapperů ze Staten Islandu v New Yorku vlétlo na pódium, bylo jasné, že koncert bude patřit k těm, na nichž je symbióza kapely a publika téměř stoprocentní. Publikum prominulo Wu-Tang Clan všechno - vazbící mikrofony, pro které byly první tři skladby víceméně neposlouchatelné, absenci jednoho člena i projev, který byl založený hlavně na energii a v některých momentech zcela přebil hudební složku.

Hodnocení LN: * * * *

Wu-Tang Clan
Triumph Indoor Festival, 17. 7. 2007, Praha, T-Mobile Arena
Pořádala agentura D Smack U

Hity po zemřelém
Jak se s průběhem vystoupení ukázalo, právě to je součástí plánu, s nímž Wu-Tang Clan pracují. Zatímco jejich albové nahrávky působí hlavně zvukem, který je špinavý a nervní, naživo jde skupině o to, diváky převálcovat energií. I když by se mohlo zdát, že právě ztráta charakteristického a nadčasového zvuku - první album Enter The Wu-Tang (36 Chambers) vydali Wu-Tang v roce 1993 a hladce přežilo všechny další stylové vlny -může skupině uškodit, nestalo se tak. A tady je druhý silný bod celého „Wu-Tang konceptu“. Většina diváků mohla vzhledem ke svému věku slyšet debutové album skupiny v době jeho vydání možná tak na nočníku, ale největší hity jako Wu-Tang Clan Ain't Nuthing ta f'Wit přijala poučeně a vděčně.

Rozjetý stroj, tvořený na pódiu osmi členy a dýdžejem (Method Man do Prahy „z osobních důvodů“ nedorazil a po jeho květnovém zatčení se zdá, že v kapele začíná hrát roli charismatického průšviháře Ol’Dirty Bastarda, který zemřel na předávkování), hnal energii do lidí prakticky pořád. A když už se zdálo, že se publikum soustavným řvaním přece jen unavilo, skupina povolala do zbraně zemřelé. Pokud něco opravdu málem protrhlo střechu T-Mobile Areny, byly to sólové věci Ol’Dirty Bastarda - Got Your Money, Brooklyn Zoo a především Shimmy Shimmy Ya. Koncertní set pak zakončil nejmainstreamovější hit kapely - Gravel Pit z roku 2000, poslední opravdu velká skladba, kterou skupina natočila. Ideový vůdce Wu-Tangu RZA tak ještě alespoň skupinu ponechal na pódiu a koncert proměnil na poslechovou diskotéku, když nechal pražskému publiku z desky zahrát skladbu z alba 8 Diagrams, které se má objevit během druhé poloviny tohoto roku.

Byla to jediná nová věc, která na koncertě zazněla. A dokonce i tenhle víceméně nepokrytě marketingový trik odměnila hala rykem, byť většina lidí v úmorném vedru ryčela z posledního. Ano, Wu-Tang Clan je směsice dech beroucí kreativity, dokonalého marketingu a nevyčerpatelné energie. A byť pražský koncert ukázal především posledně jmenované stránky skupiny, bylo to rozhodně vystoupení, které stálo za to vidět.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!