Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

V Hollywoodu ukradli filmový oblek Iron Mana. Případ vyšetřuje policie

Kultura

  16:00
LOS ANGELES - V prvním dílu komiksové série Iron Man představil Tony Stark (Robert Downey Jr.) nejznámější kovový oblek tohoto superhrdiny, takzvaný Mark III. Ten byl ale podle všeho ukraden ze skladu rekvizit v kalifornské Pacoimě. Případem se zabývá policie.

Iron Man (Robert Downey jr.) v obleku Mark III. foto: MARVELReprofoto

Excentrický milionář Tony Stark je jednou z nejznámějších postav marvelovského vesmíru. První Iron Man (2008) byl vůbec prvním filmem zařazeným do filmového univerza komiksového giganta Marvel (Marvel Cinematic Universe, zkráceně MCU). Během tří celovečerních filmů a řadě hostování (v posledním Spider-manovi, ve všech Avengers) se Iron Man představil v celé řadě různých technologických obleků. Tím nejikoničtějším je ale právě oblek nazvaný Mark III, který se divákům představil již v prvním filmu. 

Vidět v jednom filmu Kapitána Ameriku, Wolverina a Iron Mana už nebude...
Tony Stark – Iron Man (Robert Downey jr.)

Marvel fanouškům půjčí své postavy za cenu řady omezení a ztráty práv na dílo

Právě ale tento oblek byl ukraden ze skladu rekvizit v kalifornském Paciomy. Rosario Herrerová, mluvčí losangelské policie, informovala web The Hollywood Reporter, že byl oblek ukraden spolu s další řadou rekvizit. Cena obleku Mark III byla vyčíslená na 320 tisíc dolarů. Krádež nahlásili majitelé skladu, kteří si chybějících předmětů všimli při rutinní obchůzce. Zatím nejsou v případu žádná vodítka a zároveň policie ani nezveřejnila konkrétní další předměty, které ze skladu zmizely. 

Nejde ale o první trofej z komiksového filmu, kterou si někdo nelegálně přivlastnil. Bývalý zaměstnanec Jeffrey Gustafson odcizil v roce 2002 hned několik kostýmů Spider-mana z filmů Sama Raimiho, ve kterých pavoučího hrdinu hrál herec Tobey Maguire. Každý z obleků byl oceněn na 50 tisíc dolarů. Policie na Gustafsona ale přišla. U něj doma navíc objevila originální kostým Batmana za 150 tisíc dolarů, který byl odcizen v roce 1996. Gustafson šel do vězení na 9 měsíců a musel zaplatit 93 tisíc dolarů jako náhradu škod.