Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Z Sherlocka bude strýček. Oblíbený seriál se vrátí, poprvé pod ženskou taktovkou

Kultura

  12:17
Podle oznámení britské BBC se právě začal natáčet první ze tří dílů čtvrté řada seriálu o detektivu Sherlocku Holmesovi, s Benedictem Cumberbatchem a Martinem Freemanem v hlavních rolích. Režii bude mít tentokrát zkušená televizní autorka Rachel Talalay, která má na kontě seriály jako Ally McBealová, Dotek zla nebo Doctor Who. Bude první ženou v sherlockovském režisérském křesle.

Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) a Martin Freeman (John Watson), foto: Robert Viglasky_© Hartswood Films

Hit britské veřejnoprávní televize na motivy slavných románů Arthura Conana Doyla se vrací po třech úspěšných minisériích, na kterých se v letech 2010 až 2014 podílelo sedm režisérů. Následoval samostatný film Sherlock: Přízračná nevěsta, který byl na rozdíl od předchozích, v současnosti se odehrávajících dílů, zasazený do původní doby.

 Benedict Cumberbatch (Sherlock Holmes) a Martin Freeman (John Watson),
Sherlock Holmes a doktor Watson v podání Benedicta Cumberbatche a Martina...

Ve čtvrté sérii se Sherlock stane „strýčkem“ - jeho kumpán John Watson se svou ženou totiž čekají potomka. To je zatím jediná část děje, kterou autoři nové série prozradili.

„Už se nemůžu dočkat, až to všichni uvidí. Ale budete si muset počkat... i když ne moc dlouho... A bude to stát za to“,“ říká představitel hlavní role Benedict Cumberbatch o nové sérii.

Na všech epizodách i filmu se podíleli jako hlavní scenáristé Mark Gatiss a Steven Moffat, kteří stojí i za přípravou nové série. „Tak jsme tu znovu! Cokoliv děláme, kamkoliv jdeme, všechny cesty vedou do Baker Street – a vždycky je to pocit, jako když se vracíme domů. Duchové minulosti povstávají v životech Sherlocka Holmese a Johna Watsona a přinášejí dobrodružství, romantiku a hrůzu. Tohle je příběh, který vyprávíme od začátku. Příběh o dosažení vrcholu...,“ prohlašují scenáristé o nové sérii, která vzbuzuje veliká očekávání. Předchozí film Sherlock: Přízračná nevěsta, vysílaný na Nový rok (u nás o den později), byl v Británii nejsledovanějčí částí celé série – vidělo ho 11,6 milionů diváků.

Režisérka Rachel Talalay, která působila v Británii i v Kanadě, má z sebou pětadvacetiletou televizní kariéru, která čítá seriály jako Doctor Who, Ally The Flash, Continuum, Odložené případy, Ally McBealová a další. Jako producentka se podílela na filmech jako Hairspray, Noční můra v Elm Street a Pidilidi.

Autor: