Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Za komunistů zmizela stovka synagog, dokládá výstava

Kultura

  15:30
PRAHA - Na likvidaci synagog a kultury židovského obyvatelstva v dobách nacismu i socialismu upozorní výstava Zničené židovské památky severních Čech 1938-1989.

Na zániku českých synagog se podepsal nejen nacismus, ale i vláda komunistů foto: archiv LN - Hynek Glos

Na likvidaci synagog a kultury židovského obyvatelstva v dobách nacismu i socialismu upozorní výstava Zničené židovské památky severních Čech 1938-1989. V pražském Klementinu bude přístupná od středy do 3. března. Na panelech představuje dosud nepublikované fotografie, které doplňují archiválie i další exponáty.

Židovská kultura měla v severních Čechách těžký osud i před tragickými událostmi 20. století, její příslušníci byli od většinové společnosti dlouhodobě izolováni. V 19. století se sice rozšiřovaly občanské svobody, na druhé straně ale lidé opouštěli židovská centra na vesnicích a postupně zanikaly dosavadní modlitebny. Za první republiky zmizelo z regionu 27 synagog. Obce přestaly existovat, stavby přestaly plnit svůj účel.

Na zániku českých synagog se podepsal nejen nacismus, ale i vláda komunistů

Zcela novou situaci přinesly události spojené s nástupem nacismu. Jen během Křišťálové noci z 9. na 10. listopadu 1938 bylo na severu Čech zničeno 35 synagog, dalších 25 následovalo době války.

Návrat není možný, připomínka ano

Po roce 1948 se znovu objevil veřejně propagovaný antisemitismus a židovské památky dál mizely nebo chátraly. V letech 1948 až 1989 tak z celého území státu zmizela další stovka synagog, 13 z nich z území dnešního Ústeckého kraje. Od počátku druhé světové války do roku 1989 ze čtyř set židovských hřbitovů 70 zaniklo.

"Dnes již nedokážeme tuto mimořádnou různorodost do krajiny navrátit. Můžeme se však pokusit o její navrácení do naší paměti. A to je také hlavním cílem výstavy o zničených židovských památkách severních Čech," říká iniciátor výstavy a celého projektu Tomáš Hlaváček.

Autor: