Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Za Poirotem se zatáhla opona. "Byl to nejtěžší den celé mé kariéry," řekl David Suchet

Kultura

  17:00
Oblíbený televizní seriál podle Agathy Christie skončil. Posledním dílem série, kterou odvysílala britská televize ITV 13. listopadu, byla adaptace románu Opona s podtitulem Poslední případ Hercula Poirota. Díl sledovalo v průměru 5,2 milionu diváků.

David Suchet jako Hercule Poirot v posldení epizodě seriálu s názvem Opona. foto: Reprofoto

"Je to jako říct sbohem nejlepšímu příteli," řekl David Suchet o konci své poirotovské kariéry v rozhovoru pro britský deník Express. "Když skončilo natáčení poslední scény a někdo vykřikl, že to je konec Poirota po pětadvaceti letech, musel jsem uznat, že je to nejtěžší den mé čtyřiačtyřicetileté kariéry."

Poslední díl seriálu o Poirotovi znamanal konec jedné životní epochy i pro jeho představitele.

Britský herec David Suchet strávil se svým hrdinou skoro čtvrt století. První série byla odvysílána v roce 1989, celkem bylo natočeno 13 sérií krátkých epizod a celovečerních televizních filmů. Na českých obrazovkách se seriál objevil poprvé v roce 2002.

ČTĚTE TAKÉ

Román Opona se odehrává o deset let později než předchozí příběhy a belgický detektiv je v něm zobrazen jako artritický stařec upoutaný na kolečkové křeslo. V Oponě se Agatha Christie navždy rozloučila se svým nejoblíbenějším literárním hrdinou, kterého poslala na stejné místo, kde jeho kariéra začínala – zámek Styles. Právě tady, v uzavřené skupině lidí, dochází k vraždě, která se stane jedním z nejtěžších a nejošidnějších Poirotových případů...

V posledním díle nechybí ani věrný Poirotův souputník kapitán Hasings, ztvárněný Hughem Frazerem.

Skvělá práce, píší britští recenzenti

Podle recenzí britských médií se poslední televizní díl vydařil. Recenzent deníku The Telegraph James Walton označil epizodu za "jeden z největších televizních zážitků" a ohodnotil ji pěti hvězdičkami. "Po čtyřiadvaceti letech, sedmdesáti epizodách a triumfální realizaci snu Davida Sucheta o natočení všech Poirotových příběhů, by jistě bylo možné prominout, kdyby se jen uklonil v návalu sebeopějné chvály. To ale není jeho styl, ani tajemství jeho úspěchu,"dodal Walton.

"Skvělá práce," komentoval poslední epizodu Sam Wollaston z deníku The Guardian. Podle svých slov se v zápletce ztrácel, ale bavil se, což je přesně to, co od Poirota očekával. "Suchet hrál skvěle. Myslím, že jsme byli svědky opravdového bolestného loučení herce s postavou, kterou ztvárňoval 24 let."

Autor:

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.