Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Za vším hledej ženu a Elektrické podniky

Kultura

  9:00
PRAHA - Jen co se po loňském Designbloku zpřístupnila funkcionalistická budova Elektrických podniků v pražských Holešovicích, začaly v ní vznikat ateliéry a soukromé galerie. Jednou z nich je Laboratorio, výstavní prostor dvou kunsthistoriček Kláry Ulrichové a Jolanty Trojak.

Adam Holý: Koberec foto: Reprofoto

K nalezení je na konci chodby ve druhém patře s výhledem na tepající magistrálu a k vidění nabízí fotografie Adama Holého String Theory.

Originální fotograf z časopisů Živel, Vice nebo Creativity Magazine New York na svých printech mísí živočišnou erotiku s "béčkovou" estetikou pustých sídlišť a šelem chycených do klecí. Navíc všechno pěkně z blízka doblýsknuté bleskem.

Adam Holý: King Kong

Po něm budou následovat další - malířky Lu Skřivánková a Jitka Mikulicová nebo fotografové Michal Šeba a Bet Orten.

A co si vlastně kurátorky se zkušenostmi z Rudolfina či galerie AVU stanovily za cíl výzkumu? "Chceme experimentovat s novými autory a pokusíme se z nich vydestilovat to nejlepší. Zároveň si uvědomujeme, že rizikem laboratorní práce je metoda pokus/omyl," dodává Jolanta Trojak.

Umělci v lázních pro tisíc úředníků

Laboratorio sídlí v kancelářské kóji č. 212 bývalých Elektrických podniků (Bubenská 1, Praha 7) architektů Adolfa Benše a Josefa Kříže.V jedné z velkorysých staveb funkcionalistické architektury, která byla zkolaudována v roce 1935, mohlo na tisíc úředníků užívat léčebné lázně, školu elektrických drah, výzkumný ústav i prosklenou střešní jídelnu s výhledem na metropoli.

Galerie zde vznikla v roce 2011, kdy majitelé nabídli budovu umělcům a kurátorům. Laboratorio je otevřené od úterý do pátku od 15 do 18 hodin, nebo podle domluvy. Více na www.galerielaboratorio.com.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...