Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zabijácké sršně z Asie žerou lidem oči. Explotační horor reaguje na současnou hmyzí invazi

Kultura

  16:00
WASHINGTON - Ameriku v březnu kromě koronaviru trápily i nebezpečné sršně mandarínské. Dalo se očekávat, že se jich některé z nízkorozpočtových studií chopí. Novinka Naštvané zabijácké sršně z Asie (Angry Asian Murder Hornets) je ukázkovým příkladem béčkové explotační produkce. Snímek měl premiéru 1. června.

Snímek Angry Asian Murder Hornets (2020). Režie: Dustin Ferguson. foto: SCS ENTERTAINMENT

Skutečné sršně původem nejspíš z Japonska decimovaly ve Spojených státech včelstvo. Filmové sršně míří o něco dál - svými ostrými žihadly zabíjejí lidi. Nebojí se dokonce v jedné lahodně vypadající scéně sežrat nebožákovi i oči. Takže zachraň se, kdo můžeš...?

Snímek Angry Asian Murder Hornets (2020). Režie: Dustin Ferguson.
Snímek Angry Asian Murder Hornets (2020). Režie: Dustin Ferguson.

Sršně Mandarínské

To, že film nebude žádnou hvězdnou podívanou, je patrné snad již na první pohled. Naštvané zabijácké sršně z Asie jsou ukázkovým příkladem takzvaného explotačního (vytěžovacího) filmu. Snaží se najít si svou diváckou základnu tím, že zpracovávají velmi aktuální a kontroverzní téma. Nejde zde o rozpočet či snad filmařské umění, ale o rychlou odpověď na aktuální témata. Už jen proto si určitě své diváky neomylně najdou.

Za snímkem stojí režisér Dustin Ferguson, kterého fanoušci pokleslých filmů znají spíše pod jeho uměleckým jménem Dark Infinity (Temné nekončeno). Ferguson během deseti let „vychrlil“ na světlo světa více než osmdesát hororů pochybné kvality. Jeden z jeho posledních filmů 5G Zombies se například zabývá myšlenkou, že dnes populární 5G sítě dělají z lidí oživlé mrtvoly. 

Ve filmu hrají Shawn C. Phillips, Sheri Davisová, John R. Walker a Jarad Allen.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!