Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Začal festival Glastonbury. Lidé na něj čekali deset hodin v koloně

Kultura

  15:15
PRAHA - V Británii ve středu začíná hlavní událost v místním kalendáři hudebních akcí - festival Glastonbury. Farma Worthy u Piltonu na jihozápadě Anglie otevře své brány pro asi 150.000 návštěvníků dopředu vyprodané multižánrové přehlídky. Hlavními taháky největšího festivalu pod širým nebem na světě budou skupina Muse, zpěvačka Adele a kapela Coldplay. Přehlídka končí v neděli 26. června.

Glastonbury foto: Reuters

Na programu jsou také pocty nedávno zesnulým hudebníkům - Davidu Bowiemu, Princovi a lídrovi heavymetalové skupiny Motörhead Lemmymu Kilmisterovi. Pořadatelé festivalu tradičně zvou i nezvyklé vystupující: letos to bude sbor zdravotníků, který se svým charitativním songem porazil o loňské britské vánoční hitparádě Justina Biebera, a orchestr syrských hudebníků, se kterým vystoupí lídr skupiny Blur Damon Albarn a další hosté. Poté, co své vystoupení po boku Coldplay odvolal člen skupiny Bee Gees Barry Gibb, se spekuluje o tom, že ho nahradí americká zpěvačka Rihanna, která bude tou dobou v Anglii.

Kapela Mydy Rabycad v červnu vystoupí na festivalu Glastonbury

Festivalové dění letos ovlivní i fakt, že druhý den festivalu, 23. června, se v Británii koná referendum o tom, zda země zůstane členem Evropské unie. Dlouholetý pořadatel akce Michael Eavis už dříve vyzval fanoušky, kteří na hudební svátek přijedou, aby hlasovali. Do Glastonbury totiž jezdí především mladší generace, která je sice největším stoupencem setrvání země v EU, ale zároveň také nejméně chodí volit. Účastníci přehlídky mohou hlasovat buď korespondenčně, nebo prostřednictvím zmocněnce, pokud v předstihu učinili příslušné kroky.

O výsledku referenda, který bude v tu dobu už znám, bude v panelové diskusi o víkendu debatovat mimo jiné stínový ministr financí John McDonnell. V neděli bude v Glastonbury hovořit o sociální spravedlnosti a jaderném odzbrojení labouristický vůdce Jeremy Corbyn, podle britských médií jako první šéf strany v dějinách.

Lidé čekají v autech i deset hodin

Letní kurz angličtiny

Fanoušky, kteří za vstupenku zaplatili v přepočtu téměř 8000 korun, čeká ovšem hned na začátku obvyklá bahenní lázeň, a ke slovu tak přijdou pláštěnky a holinky, které k akci neodmyslitelně patří. Na festival už se začaly od noci sjíždět davy lidí a mimo jiné prudké deště způsobily, že auta uvízla cestou na Glastonbury až v desetihodinových zácpách. Vedení přehlídky na twitteru vyzvalo ty, kteří hodlají dorazit autem, aby zatím nejezdili, dokud se silnice neuvolní. Na čtvrtek už ale meteorologové slibují slunce.

Festival Glastonbury se koná na farmě Worthy už 46 let. V roce 2019 a možná už dříve se ale asi postěhuje 32 kilometrů od Piltonu, na usedlost Longleat. Důvodem je podle Eavise skutečnost, že pozemky, na kterých se přehlídka nyní koná, vlastní různí lidé a není jasné, zda využití své půdy pro festival umožní i v budoucnu. Kromě toho pod nynějším dějištěm festivalu vede důležitý plynovod, který by mohl pod náporem tisíců lidí prasknout. „(Úřady) po nás chtěly, aby lidi přestali tančit, ale to je nemožné zajistit,“ řekl Eavis v britském tisku.

Longleat je rodinným sídlem Alexandera Thynna, excentrického markýze z Bathu, jenž podle Eavise přesun akce podporuje. Bohatý třiaosmdesátiletý šlechtic, bývalý člen Sněmovny lordů a amatérský malíř, je ve své vlasti znám mimo jiné svým nevázaným sexuálním životem. Na zámečku žije hned s několika mladými ženami.

Autor: