Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Začalo Pražské jaro

Kultura

  8:26
PRAHA - Počtyřiašedesáté začne dnes večer v české metropoli největší tuzemský festival klasické hudby Pražské jaro. Od 12. května do 3. června nabídne více než padesát symfonických, komorních, jazzových koncertů i recitálů a osm divadelních představení.

Juan Diego Florez foto: Decca

Největším magnetem přehlídky jsou již několik měsíců beznadějně vyprodané koncerty světoznámého peruánského tenoristy Juana Diega Floréze a legendární německé houslistky Anne-Sophie Mutterové.

Peruánská tenorová hvězda Floréz zazpívá 15. května v Praze poprvé. Pořadatelé o jeho koncert usilovali sedm let, ačkoli často účinkuje ve Vídeňské státní opeře. "Sám zjevně velmi rozvážně hospodaří se svým hlasem. Nechce kumulovat představení za sebou. Koncert nicméně slibuje, že bude velkým zážitkem," řekl dramaturg Pražského jara Antonín Matzner. Floréz předvede v doprovodu Pražské komorní filharmonie typický repertoár velkých tenorových rolí z italských oper.

Bohatý mezinárodní program
S Drážďanskou filharmonií a dirigentem Kurtem Masurem přijede současná houslová královna Mutterová, jejíž umění mělo "pražskojarní" publikum možnost slyšet před 11 lety. V Obecním domě 1. června přednese Houslový koncert Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. "Mutterová přijede na festival i příští rok. V rámci turné amerického Pittsburského symfonického orchestru, s nímž bude hrát další z velké pětice romantických houslových koncertů Johannesa Brahmse," prozradil Matzner.

Českou premiéru bude mít 30. května recitál uznávané americké mezzosopranistky Susan Grahamové. Přednese v tuzemsku neznámý repertoár písní francouzských skladatelů od 19. po první polovinu 20. století. Do Prahy se 25. května vrátí i slovinsko-argentinská mezzosopranistka Bernarda Finková, která podle Matznera patří ve svém hlasovém oboru k nejzajímavějším zpěvačkám současnosti. "Také ona přijíždí se zajímavým programem převážně italské hudby 17. století a italským barokním ansámblem Il Giardino Armonico," uvedl.

Vyprodáno
Festivalový debut čeká 17. května i na českou sopranistku Martinu Jankovou, která žije zhruba 14 let ve Švýcarsku a je vyhlášenou sólistku prestižní Curyšské opery. Mladá pěvkyně vystoupí v neobvyklém haydnovském písňovém repertoáru. Pražské jaro vyjednává o jejím dalším hostování v roce 2011.

Ze světové hudební špičky se v Praze představí i houslisté Leonidas Kavakos z Řecka, Shlomo Mintz z Izraele a Frank Peter Zimmermann z Německa nebo americký barytonista Thomas Hampson. Mimořádný zájem o vstupenky byl podle Matznera také o koncert Pražské komorní filharmonie s Jiřím Bělohlávkem a mezzosopranistky Dagmar Peckové.

Vyprodaný je též závěrečný koncert České filharmonie s jejím budoucím šéfdirigentem Elijahu Inbalem i oba úvodní koncerty Symfonického orchestru Českého rozhlasu, které místo nemocného Estonce Neeme Järviho bude dirigovat Polák Antoni Wit. Pořadatelé již před časem oznámili, že nevystoupí Šanghajský symfonický orchestr. Zrušil totiž své turné po Evropě. 

Festival tradičně předznamenává i mezinárodní interpretační soutěž, která minulý čtvrtek vstoupila do 61. ročníku a potrvá do 15. května. Letos své umění poměřuje více než stovka mladých flétnistů a fagotistů.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!