130 let
Festival Svět knihy na pražském Výstavišti.

Festival Svět knihy na pražském Výstavišti. | foto: ČTK

Začíná Svět knihy. Nabídne rarity, slevy i dílny tvůrčího psaní

Kultura
  •   12:00
PRAHA - V Průmyslovém paláci na holešovickém Výstavišti dnes začíná veletrh Svět knihy. Hlavním hostem jubilejního 20. ročníku je Maďarsko, k hlavním tématům programu budou patřit i fantasy a sci-fi nebo odraz historie v literatuře. K veletrhu patří také bohatý doprovodný program v podobě autorských čtení, besed, autogramiád, ale i projekcí filmů. Budou se udělovat také literární ceny, například Skřipec za nejhorší překlady roku.

Většina vystavovatelů, kterých je letos 409, nabízí svou nejčerstvější produkci a také výhodné akce v podobě výrazných slev. Například nakladatelství Host chystá slevu 25% na všechny tituly. K prodeji zde budou i rarity, jakou je například jeden z prvních výtisků Máchova Máje. Slavnou báseň v prvním vydání z roku 1836 bude nabízet pražský antikvář Dan Kurovec za 120.000 korun.

ČTĚTE TAKÉ

Již dnes se budou také udílet nakladatelské ceny Vyšehradu nebo Mladé fronty, bude vyhlášen Český bestseller za rok 2013 nebo letošní laureát Ceny Jiřího Ortena pro mladé spisovatele. V několika programech se bude diskutovat o elektronických knihách a novinkách v této oblasti a odpoledne začne prezentace nejnovějších českých překladů z maďarské beletrie i nových titulů odborné literatury. Mezi publikacemi nechybí díla největších osobností současné maďarské literatury jako Imreho Kertésze, Pétera Esterházyho, Pétera Nádase nebo Krisztiny Tóthové.

Jeden z prvních výtisků Máchova Máje bude k prodeji na veletrhu Svět knihy

Kosatík, Davouze i Severský večer

Pořady v Průmyslovém paláci doplňují také výstavy, několik jich připomene letošní hrabalovské výročí, další přiblíží ilustrace či knižní obálky české i zahraniční science fiction, tradičně budou vystaveny publikace oceněné v tuzemských knižních soutěžích.

Zajímavý program se chystá i na další dny. V pátek ve 12:00 začne beseda s Pavlem Kosatíkem ke knize Tigrid, poprvé a s výtvarníky Tichem 762 a Vojtěchem Maškem ke komiksu Češi 1918 – Jak Masaryk vymyslel Československo  a Češi 1952 – Jak Gottwald zavraždil Slánského. Na akci navazuje autogramiáda Pavla Kosatíka ve 13:00.

Ve 14:00 proběhne beseda se spisovatelkou a publicistkou Martou Davouze ke knižnímu bestselleru Dům v Bretani, akci bude moderujovat Jakub Železný.

Svou knihu Čím jdu rychleji, tím jsem menší představí také norská autorka Kjersti A. Skomsvoldová, a to v pátek ve 13:00 v Literární kavárně. Od 18:30 se pak společně s dalšími severskými autory bude účastnit Severského literárního v kavárně Řetězová.

Tvůrčí psaní s Janou Šrámkovou

V sobotu od 10:00 do 11:20 v Malém sále Pravého křídla proběhne pod názvem Nákupní seznam a jiné prózy dílna tvůrčího psaní Jany Šrámkové, pořádaná ve spolupráci s Literární akademií. Dílna se zaměří na čtení a psaní krátkých textů, pomocí kterých budou zájemci ohledávat, co dělá literaturu literaturou a poznávat, že všechno nezáleží vždycky jen na příběhu...

Rovněž v sobotu, od 11:00 budou mít návštěvníci veletrhu možnost účastnit se besedy  Arnošt Lustig očima literárních osobností, kdy budou o významném českém spisovateli a jeho díle diskutovat autorka Radka Denemarková a publicista Karel Hvížďala společně s moderátorem Josefem Chuchmou. Na pořad naváže promítání dokumentárního filmu dcery Evy Lustigové "Tvoje slza, můj déšť" a diskuze s režisérkou.

Kompletní program festivalu najdete na http://sk2014.svetknihy.cz/

Autoři: hep, ČTK