Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Začínají United Islands of Prague, přesunuté do Karlína

Kultura

  15:01
Tradiční festival United Islands of Prague letos výrazně mění lokaci. Přestože si uchovává "ostrovní název", proběhne v pevninské městské části, totiž v Karlíně. Zároveň se zde bude slavit dvousté výročí založení této čtvrti a k oslavám se připojí i organizace Člověk v tísni, jež si připomíná čtvrtstoletí svého vzniku. To vše ve dnech 23. a 24. června.

Jedním z účinkujících je i Ivan Hlas foto: archiv

Stejně jako v předchozích letech bude víkendu předcházet 22. června Klubová noc, která na pódiích klubů Futurum, Rock Café, Jazz Dock, 007 Strahov, Palác Akropolis, Potrvá a řady dalších představí především čerstvá jména a objevy tuzemské scény.

Hlavní program United Islands of Prague bude probíhat v pátek a v sobotu na několika scénách, jež vyrostou na Karlínském náměstí, v sousedství kostela svatého Cyrila a Metoděje, poblíž stanice metra Křižíkova, v Kaizlových sadech, v zahradě sídla Českého rozhlasu Regina a naRohanském ostrově, kde budou scény ČT art stage a Radia 1. Jednotlivé scény budou propojeny korzy se stánky a dalšími aktivitami, které oživí prostor této ve všedních dnech spíše úřednické čtvrti.

Na programu festivalu jsou domácí i zahraniční hudební interpreti. Nemůže chybět Ivan Hlas, jehož hitová písnička Karlín, napsaná před více než dvaceti lety, se stala jakousi neoficiální hymnou čtvrti, ve které festival proběhne. Mezi dalšími budou domácí barvy hájit například The Tap Tap, držitel dvou cen Anděl Thom Artway nebo mladý elektropopový objev zpěvačka Zagami Jericho.

Zahraniční část programu se snaží českým posluchačům především představit neznámá, ale zajímavá jména. „V programu najdete mnoho interpretů, kteří se představují na světových festivalech pro vycházející hudební talenty, jako například britský TheGreat Escape nebo nizozemský Eurosonic,“ říká programová ředitelka Barbora Šubrtová. Dále doporučuje například portugalské Throes + The Shine, rakouské Farewell Dear Ghost nebo izraelského umělce Tamira Grinberga.

Autor: