Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zahájení 44. MFF Karlovy Vary: Lubomír Lipský točí s Japonci

Kultura

  14:46
KARLOVY VARY - Herec Lubomír Lipský si na nedostatek práce nemůže stěžovat. Vzápětí, co na Moravě dokončil roli v pokračování komedie z vinařského prostředí 2Bobule, nenechal si ujít ani zahájení karlovarského festivalu. Mezitím se šestaosmdesátiletý herec s vervou sobě vlastní pustil do další role - tentokrát v japonském snímku.

Lubomír Lipský. foto: ČTK

"Překvapivě jsem prošel castingem, vybrali si mě ke ztvárnění starého pána, který chodí na koncerty a fandí mladým hudebníkům. Příběh se odehrává v Paříži, ale protože je tam draho, Japonci ho točili ve Vídni, v Bratislavě, Brně a kousek i v Praze. Kromě mě tam hraje i Naďa Konvalinková," řekl Lipský tisku.

Japonský štáb pochválil, ale jednu výhradu si neodpustil. "Jsou tak pečliví, až mě to štvalo," uvedl. Upozornil na přesné denní rozvrhy, ale na druhé straně i na jejich báječnou schopnost improvizovat.

Moderátor Marek Eben při zahajovacím ceremoniálu tradičně rozesmál zaplněný sál Thermalu. Přivítal v něm totiž i diváky "nenormální", kteří v něm usedli "z vůle lidu", totiž představitele politického života. "Jsou to býci, kteří vedou české stádo proti větru finanční krize napříč Evropou," charakterizoval přítomné, mezi nimiž byli například prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer a další členové vlády.

Americký režisér s českým srdcem, oscarový filmař Miloš Forman, uvede dnes na karlovarském festivalu světovou premiéru filmové verze své divadelní inscenace jazzové opery Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Dobře placená procházka.

Pamětníci vzpomínají, jak při prvním porevolučním festivalovém ročníku v roce 1990 přijel do Varů spolu s kostýmním výtvarníkem "Dódou" Pištěkem na kole. Málokdo však ví, že když v 80. letech točil v Praze Amadea, přijel sem s ním také na zahájení jeho výstavy.

Když prý však papaláši zjistili, že sem oba míří, výstavu raději zavřeli a oba umělce vyvezli za město do nějaké hospody, aby se vernisáže nemohli zúčastnit.

"Od té doby jsme všichni trochu zestárli. Mám novou ženu, dvě nové děti, takže už jsou tady čtyři kluci. Synovi Petrovi se narodily tři dcery, moje vnučky, a všechny tři jsou starší než jejich dva noví strýčkové," zavzpomínal Forman pro Festivalový deník.

Známé tváře defilovaly během rautu karlovarským Grandhotelem Pupp po slavnostním zahájení festivalu. Přijely například herečky Eva Holubová, Aňa Geislerová, Zuzana Stivínová a loňská držitelka ceny za herecký výkon Martha Issová.

V Malé dvoraně usedli se svými protějšky Miroslav Donutil a Pavel Zedníček, skladatel Ondřej Soukup, režisér David Ondříček s Klárou Issovou, kameraman a spolupracovník Miloše Formana Miroslav Ondříček.

Nové šaty ukázaly bývalá Miss World Taťána Kuchařová i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Lucie Talmanová, kterou doprovázel její partner, expremiér Mirek Topolánek. Úsměvy rozdávala Martina Formanová. Z populárních ředitelů pražských kulturních institucí přišli Michal Lukeš z Národního muzea, Ondřej Černý z Národního divadla i Petr Fejk ze zoo.

Zahajovací snímek zhlédl i terapeut Nadace pro prevenci a léčbu drogových závislostí a AIDS, člen rady České televize Jiří Presl.

Mezi lahůdkami se u grilů na prostranství před Puppem objevily losos a hovězí svíčková doplněná nakládanými cibulkami a liškami. K pečenému krocanovi doporučovali znalci olivovou tapenádu či fíkovou omáčku, a kdo na závěr ochutnal tropické ovoce smočené v čokoládové fontáně, nelitoval.

Protože však finanční krize hýbe světem, milovníci koktejlů si je museli letos zaplatit.

Manželka prezidenta Livia Klausová se odpoledne před zahájením festivalu objevila v karlovarské čtvrti Tuhnice, kde zamířila před slavnostním večerem do jednoho z místních kadeřnictví. Že nešlo o náhodu, objasnil jeho majitel Petr Kučera.

První dáma se u něj nechává zkrášlovat při svých návštěvách lázeňského města už několik let, od dob, kdy měl salon v Grandhotelu Pupp. Na své oblíbené kadeřnictví nezapomněla Klausová ani poté, co se přestěhovalo z centra do okrajové části.

Autor: