Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zájemce koupil na aukci obraz od Toyen za více než 31 milionů

Obraz malířky Toyen Ráj černochů byl na aukci Galerie Kodl v Praze vydražen za 31,7 milionu Kč. foto: ČTK

Praha - Obraz surrealistické malířky Toyen nazvaný Ráj černochů koupil v neděli zájemce na aukci v Praze za 31,68 milionu korun včetně aukční přirážky, řekla ČTK mluvčí galerie Kodl Terezie Kaslová. Je druhým nejdražší dílem této umělkyně po obraze Šero v pralese, za který dal kupec před dvěma lety 36 milionů korun.
  16:14aktualizováno  17:41

Olej Ráj černochů namalovala Toyen v roce 1925. Do nedělní aukce šel s vyvolávací cenou 18 milionů Kč. Na odpolední aukci se vydražila díla celkem za 317 milionů korun.

Nového majitele v neděli na pražském Žofíně našlo i další dílo Toyen. Za plátno Portrét Andrého Bretona, které vzniklo na počátku 50. let minulého století, zaplatil kupec 8,52 milionu korun. Ještě skoro o 1,2 milionu více vynesla dražba obrazu Toyen nazvaného Nature morte cubiste (Zmrzlina).

Druhou nejdražší položkou nedělní aukce byl obraz Antonína Procházky Podnos. Kupec za něj dal 14,2 milionu korun.

Na pražské aukci padaly rekordy. Za miliony se prodala díla Toyen, Čapka či Dalího

Velký zájem vyvolal na aukci také obraz Červený motocykl malíře Josefa Čapka. „Špičkové, malířsky naprosto mistrně provedené plátno vysoké galerijní a sběratelské hodnoty,“ charakterizuje olej z roku 1937 aukční katalog. Dílo, které se samotnému Čapkovi natolik líbilo, že si ho pověsil nad pracovní stůl, získal nový majitel za 13,44 milionu Kč.

Malířka Toyen

  • Toyen (vlastním jménem Marie Čermínová, 1902-1980) je označována za první dámu české meziválečné avantgardy. Její dílo zahrnuje "naivistické" obrazy spjaté s českou realitou, ponuré výjevy inspirované válkou či, pro ni tolik typické, surrealistické kompozice. Často je v jejím díle také erotický akcent, poprask vyvolal například Polštář se scénou z nevěstince či v prodaný Ráj černochů.
  • Kromě umění proslula Toyen i nekonformními názory. Odmítla civilní jméno, zrušila své rodinné vazby a popřela tradiční ženskou roli. Oblékala se do mužských šatů a sympatizovala též s anarchistickým hnutím.
  • Marie Čermínová se narodila 21. září 1902 v Praze, v šestnácti se rozešla s rodinou a studovala UMPRUM. Malovat začala kolem roku 1922. Týž rok se na chorvatském ostrově Korčula seznámila se surrealistou Jindřichem Štyrským a rok nato se z ní stala Toyen.
  • Se Štyrským zůstala až do jeho smrti v roce 1942. Za války ve své garsonce v Krásově ulici ukrývala básníka Jindřicha Heislera, kterému hrozila deportace do koncentračního tábora. V roce 1947 s ním odjela do Paříže a vstoupila do surrealistické skupiny Andrého Bretona. Mezi lety 1947 a 1962 tam měla šest samostatných výstav. Postupně se však stále víc uzavírala před světem. Zemřela 9. listopadu 1980 v 78 letech. Pohřbena je na pařížském hřbitově Batignolles.
  • Surrealistické obrazy Toyen dodnes působí uhrančivě a je o ně velký zájem. Její předchozí rekord stanovil v květnu 2017 obraz Šero v pralese, z vyvolávací ceny 14 milionů se dostal na 30 milionů korun (36 milionů korun s aukční přirážkou) a nyní je na devátém místě v žebříčku nejdráže prodaných obrazů na aukcích v ČR. Dráže se prodaly jen obrazy Oskara Kokoschky, Františka Kupky, Mikoláše Medka a Josefa Šímy. V neděli prodaný Ráj černochů se zařadí hned za Šero v pralese na desáté místo.
  • Obrazy Toyen se dobře prodávají i na zahraničních aukcích. V roce 2010 se na aukci společnosti Sotheby's v Paříži prodal její obraz Potápěč za 600 750 eur (tehdy asi 15 milionů korun) včetně aukční přirážky a loni se její obraz nazvaný La nuit roule des cris v Londýně prodal za 393 000 liber (asi 11,27 milionu Kč).
Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!