130 let

Zlatuše, dívka z plakátu Prague Photo | foto: Reprofoto

Založte si svou fotosbírku. Ke koupi je i Zlatuše

Kultura
  •   15:48aktualizováno  6. dubna 12:22
PRAHA - Pražský Mánes je od včerejška plný fotografií nejrůznějšího druhu, stylu, žánru a kvality. Začal čtvrtý ročník veletrhu Prague Photo.

V pražských ulicích na ni zve plakát, na němž mladá žena s výraznou tváří dlaněmi svírá svá o nic méně výrazná ňadra. Jedná se dílo už vlastně klasické, připomínající crazy atmosféru první poloviny 90. let: Pamětníci vědí, že modelem pro fotografku Gabinu (Fárovou) stála tehdy modelka a také fotografka Zlatuše.

Tento snímek byl pak snad otištěn ve velkoformátovém časopise Raut, který sám byl takovým bláznivým podnikem, jenž po několika skvostných číslech musel skončit. Zvětšenina "vyjevené" Zlatuše od Gabiny visí v Mánesu, kde je ji možné zakoupit za šedesát tisíc korun. Prezentuje se jí Galerie Gambit Photo.

Zlatuše, dívka z plakátu

Modelka s dokonalými ňadry, jež se jí nemohou vejít do dlaní, se jmenuje Zlatuše Müller a patřila k výrazným krasavicím divoké a po nocích roztančené Prahy devadesátých let. Sama byla fotografkou, výtvarnicí, divadelní scénografkou, především však ale okouzluzjící múzou tehdejšího poloundergroundu a bohémy. Dnes je matkou dvou dětí, žije na Letné a věnuje se rozličným aktivitám uměleckého druhu.

"Pražské foto" je podstatně menší obdobou slavného a gigantického Paris Photo, kam se sjíždí celý fotografický svět. Do Prahy se lidé kolem fotografií sjíždějí jen z České republiky, přizváni jsou též Slováci. Podobně jako na veletrhu knižním, kde nakladatelé v přidělených kójích posedávají obklopeni knihami, mají tu galerie přidělený a zakoupený prostor, v němž ukazují svou nabídku.

Divák prochází podél panelů a podle svého gusta očima konzumuje kolekce fotografií klasických, jmen dostatečně věhlasných nebo ještě zcela neznámých.

Kýče se tu najde zcela jistě také dost, ale nedá se říct, že by převládal, odhadem by ho tu mohlo být tak třetina, což je jistě pod všeobecným průměrem. U některých fotografií jsou uvedeny ceny, za které si je možné číslované originály zakoupit, třeba fotografie Jindřicha Štreita jsou za dvacet tisíc, dokumenty Jindřicha Marca z konce války za stejnou cenu kus.

Jaroslav Kocián

Rodinný portrét z cyklu Jaroslava Kociána

Podstatně dražší jsou samozřejmě díla Františka Drtikola nebo Josefa Sudka, ale za pár tisíc je tu možné koupit skvělou fotku od autora, ze kterého může jednou něco být, takže je zde možné založit sbírku.

Mladá fotografie se ukazuje především v přízemí Mánesu, kde vystavují školy. Vedle FAMU tu má silné zastoupení Opavská škola fotografie. Jejím absolventem je Jaroslav Kocián, autor fotografie z cyklu Rodinný portrét (2010). Se zbytkem rodiny je možné se v Mánesu seznámit do konce dubna.

Více informací o Prague Photo Festivalu 2011 na www.praguefoto.cz.

Autor: Jiří Peňás