Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Ze vstupenek by se dočasně nemusela platit DPH, navrhují divadelníci ministrovi

Inscenace Sólo pro tři. foto: Moravské divadlo Olomouc

PRAHA - Stát by mohl při otevírání kultury po odeznění epidemie koronaviru pomoci pořadatelům akcí dočasným nevybíráním daně z přidané hodnoty (DPH) ze vstupenek. Ve společném prohlášení po schůzce s ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) to uvedlo České středisko Mezinárodního divadelního ústavu (ITI).
  20:27

„Jedním z gest, jimiž by stát mohl výrazně napomoci pořadatelům kulturních akcí, je například dočasné snížení DPH ze vstupenek na nulu,“ píše se v prohlášení. U vstupenek na kulturní a sportovní akce, které se ale nyní kvůli koronaviru prakticky neprodávají, je nyní desetiprocentní sazba DPH. Na tuto úroveň se snížila z 15 procent loni v létě v rámci daňového balíčku, který má zmírnit dopady epidemie.

‚Vraťte nám umění!‘ Herečka se na předávání cen César svlékla donaha kvůli zavřeným divadlům

Zaorálek podle Českého střediska ITI souhlasil, že k dialogu s odbornou veřejností z kultury je nutné mít partnera na ministerstvu zdravotnictví. Ministr chápe nutnost urychlené dohody o pravidlech rozvolňování kultury v případě příznivého vývoje, uvedlo středisko. „Uvítal praktické připomínky k vládním opatřením ohledně podmínek zkoušek a provádění uměleckého výkonu, zahrnutí uměleckého školství, přínosu umění k ozdravění společnosti, aktivní životní styl i multiplikační ekonomické efekty kulturních a kreativních odvětví,“ doplnilo.

V popředí zleva Zdeněk Kapl jako Thoas, král Skytů a Roman Cimbál v roli...
Inscenace Sólo pro tři.

Ke Státní kulturní politice a Strategii kulturních a kreativních odvětví České středisko ITI uvedlo, že ministerstvo souhlasilo s nutností projednat materiály s opozicí. Připomnělo, že kulturní a kreativní odvětví by z Národního plánu obnovy měla být podpořena částkou zhruba osm miliard korun. Plán obnovy má být podkladem pro čerpání peněz z nového fondu EU, který má evropským ekonomikám pomoci z krize způsobené omezeními proti šíření koronaviru.

Zaorálek bude podle ITI také usilovat o zvýšení peněz na živé umění ve státním rozpočtu na příští rok. „Zástupci ITI apelovali na nutnost udržet výši financí na živé umění minimálně na úrovni let 2020 a 2021 a nevracet se ke stavu hlubokého podfinancování předchozích let.“ uvedlo české středisko organizace k jednání.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...