Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zelený Raoul po 28 letech končí. O další není zájem, napsala redakce autorům

Detail titulní strany knihy Zelený Raoul: Deset let České republiky očima ufona, kterou v roce 2005 vydalo nakladatelství Baset. foto: Nakladatelství Baset

Kreslený satirický seriál, který vycházel od roku 1994 pravidelně v časopisu Reflex, končí. Oznámil to na svém facebooku jeden z jeho zakladatelů Milan Tesař. „Jsem pyšný na to, že se nám podařilo vybudovat značku, kterou znal každý. Protože to se nepodaří každý den,“ dodal Tesař.
  21:27

„Dnes nám se Štěpánem Marešem přišel stručný email z redakce Reflexu, že tento čtvrtek, v čísle 39, vyjde poslední díl Zeleného Raoula. O další není zájem,“ sdílel na svém facebooku jeden z autorů Milan Tesař.

Poslední díl má číslo 1 421, což také označuje počet týdnů, po které vycházel, a nese název Babišova studna. „Přepočteno na roky je to 28 let,“ napsal dále Tesař.

Podle kreslíře Štěpána Mareše jde o nejdéle vycházející kreslený seriál v Evropě. „Zelený Raoul byl dílem čtyř přátel, kteří stáli v roce 1994 u jeho zrodu. Štěpán Mareš tvrdí, že Zelený Raoul je nejdéle vycházející kreslený seriál v Evropě,“ napsal Tesař.

Ve svém příspěvku připomněl i to, že Zelený Raoul byl součástí poloviny jeho života. „Jsem za Štěpána, za Tomáše Baldýnského, za Dana Hrubého i za sebe pyšný na to, že se nám podařilo vybudovat značku, kterou znal každý. Protože to se nepodaří každý den,“ dodal Tesař.

Komiks na sebe upoutal pozornost mimo jiné v roce 2014, kdy zobrazil bývalého premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD) společně s jeho tehdejší ženou Petru Paroubkovou v manželském loži. Paroubková se tehdy obrátila na soud, po kterém požadovala omluvu za karikaturu v časopisu Reflex.

Její stížnost odmítl Ústavní soud, který v usnesení zdůraznil právo na svobodu projevu. Soud připomněl, že veřejně činní a mediálně známí lidé musejí akceptovat větší míru kritiky, a zmínil důležitost smyslu pro humor.

Zelený Raoul byl český satirický komiks, který vycházel pravidelně od roku 1994 v časopise Reflex. Zaměřoval se především na politická témata a hlavní postavu stvárnil stejnojmenný zelený mimozemšťan. Kreslířem byl Štěpán Mareš a námět připravovali autoři, kteří se si předívali HRUTEBA. Komiks vyšel několikrát i knižně.

Autoři: ,