Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zemřel americký herec John Quade, dvorní záporák Clinta Eastwooda

Kultura

  17:15
L.A. - Americký filmový a televizní herec John Quade, který se specializoval především na záporné role, zemřel v neděli ve věku 71 let v Kalifornii. Do povědomí diváků se zapsal zejména účastí v několika filmech s Clintem Eastwoodem, ale také menšími rolemi ve slavném Motýlkovi a Podrazu.

John Quade foto: Reprofoto

Quade zemřel ve spánku ve svém domě v jihokalifornském městě Rosamondu. Vstup do filmové branže mu na konci šedesátých let usnadnil jeho výrazný obličej, který ho předurčoval do role zločinců. "Musel si dávat pozor, aby svým vzhledem ve scénách nezastiňoval ostatní. Clint Eastwood si ho pro svůj film najal jen kvůli obličeji. Po skončení natáčení mu řekl, že mu připadá, jako by dostal navíc bonus, protože John umí hrát," připomněla Quadeovy herecké začátky jeho manželka Gwen.

Mezi Quadeovy nejznámější role patří šéf motorkářského gangu v Eastwoodově snímku Nikdy neprohrát z roku 1978 a jeho pokračování Vždycky zvítězit z roku 1980. Dalším známějším snímkem je western Poslední ostří hoši, v němž si v roce 1976 Quade zahrál po boku Charltona Hestona. Objevil se rovněž i v legendárním filmu o útěku z tropického vězení Motýlek se Stevem McQueenem a Dustinem Hoffmanem a v neméně slavném Podrazu, v němž hlavní role dvojice geniálních podvodníků patřily Robertu Redfordovi a Paulu Newmanovi. Obě díla vznikla v roce 1973.

Autor: