Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Zemřel Andy Johns, který zvučil Stouny i Zeppeliny

Kultura

  17:00
LONÝN - Po krátké hospitalizaci zemřel v 61 letech jeden z nejvýznamnějších britských zvukařů a producentů - muž, který stál u zrodu legendárních rockových alb Sticky Fingers a Exile On Main St.

Obal alba Led Zeppelin II, které zvučil Andy Johns foto: Wikipedia

Příčinou úmrtí zkušeného veterána britského průmyslu byly zřejmě potíže s játry.

V mládí Johns navštěvoval The King's School v Gloucesteru, už v osmnácti ale asistoval ve vyhlášeném studiu Olympic dvornímu zvukaři Jimiho Hendrixe Eddiemu Kramerovi. Na témže místě pracoval i jeho starší bratr Glyn Johns, jenž si udělal jméno tím, že vytvořil sound prvního alba skupiny Led Zeppelin.

Andy se pak po zvukové stránce postaral o zeppelinovskou "dvojku", "trojku" a "čtyřku", jakož i o jejich pozdější desky Houses Of The Holy, Physical Graffitti a Coda. Kromě čtveřice Page, Plant, Jones a Bonham také úzce spolupracoval s Rolling Stones, kterým pomohl natočit dodnes oblíbená elpíčka Sticky Fingers, Exile On Main St., Goats Head Soup a It's Only Rock'n'Roll.

Muž, který 'byl při tom'

S kytarovým mágem Ericem Claptonem spolupracoval Johns už v dobách superskupiny Blind Faith. Později s ním natočil například eponymní album Eric Clapton, z něhož vzešla hitová coververze skladby J. J. Calea After Midnight.

Z dalších kapel, které mu vděčí za sound svých zásadních nahrávek, jmenujme Free, Spooky Tooth či Mott The Hoople. Do rockové historie se výrazně zapsal i jako producent: v této roli pomáhal na svět albu Stand Up skupiny Jethro Tull, trháku Joea Satrianiho The Extremist nebo albovému hitu Eddieho Van Halena For Unlawful Carnal Knowledge (deska známá jako F.U.C.K.).

Jeho poslední prací bylo loňské CD Hollywood Forever kalifornských hardrockerů L. A. Guns.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!