Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zemřel choreograf Merce Cunningham, legenda moderního tance

Kultura

  18:38
Legenda amerického moderního tance, tanečník a choreograf Merce Cunningham, zemřel v neděli ve věku 90 let. Leah Sandalsová, mluvčí souboru Merce Cunningham Dance Company, uvedla, že slavný choreograf zemřel ve spánku ve svém newyorském bytě.

Merce Cunningham (2007) foto: AP Photo/Gary HeČTK

Merce Cunningham (1973)

Cunningham během své více než šedesátileté kariéry zásadně ovlivnil taneční styl i výuku. V jeho tvorbě se křížily nejrůznější umělecké obory - tanec, hudba a výtvarné umění. Spolupracoval proto s různými umělci, například se skladatelem Johnem Cagem, výtvarníkem Andym Warholem a skupinou Sigur Rós. Jeho díla jsou dnes v repertoáru nejvýznamnějších baletů a tanečních divadel světa.

Cunningham se narodil v roce 1919 v americkém státě Washington. Od roku 1939 do roku 1945 byl sólistou v souboru legendární Marthy Grahamové. Vlastní soubor - Merce Cunningham Dance Company - založil v roce 1953 a vytvořil pro něj téměř dvě stovky různých děl.

Krátký dokument o Merce Cunninghamovi:



V roce 1997 se s představením Události účastnil devátého ročníku festivalu Tanec Praha. O osm let později získal ocenění Praemium Imperiale, které je považováno za uměleckou obdobu Nobelovy ceny. I když byl v posledních letech svého život upoután na invalidní křeslo, zůstával stále aktivním umělcem. Své devadesáté narozeniny, kterých se dožil v dubnu, oslavil premiérou díla Nearly Ninety.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!