Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Ve věku 95 let zemřel Eric Pleskow, producent Amadea nebo Tance s vlky

Kultura

  22:06
Vídeň - Ve věku 95 let v úterý zemřel filmový producent Eric Pleskow, který stál za světově proslulými snímky, jako je Amadeus a Přelet nad kukaččím hnízdem Miloše Formana, Tanec s vlky nebo Mlčení jehňátek. O jeho úmrtí ve Vídni informoval festival Viennale, jehož byl Pleskow od roku 1998 prezidentem.

Filmový producent Eric Pleskow zemřel ve věku 95 let. foto: Viennale

Pleskow, syn židovských obchodníků z Vídně, v roce 1939 na poslední chvíli uprchl před nacisty přes Francii, Belgii a Nizozemsko do Spojených států. V 70. letech stál v čele amerického filmového studia United Artists, jehož snímky tři roky po sobě získaly Oscara. Šlo o Přelet nad kukaččím hnízdem, Rockyho a Annie Hallovou. 

Koncem 70. let založil studio Orion Pictures, které si rovněž připsalo obrovské úspěchy s filmy jako Amadeus, Tanec s vlky nebo Mlčení jehňátek. „Vezměte dojemný příběh, dobrý scénář a zapáleného režiséra,“ doporučil Pleskow filmařům ve své biografii. V roce 2010 německému týdeníku Die Zeit řekl, že do role psychopata Hannibala Lectera v Mlčení jehňátek se mu podařilo prosadit málo neznámého anglického herce Anthonyho Hopkinse, ačkoliv všichni v ní viděli Roberta de Nira.

Herec Tom Hulce ve filmu Amadeus.
Jack Nicholson dostal za roli McMurphyho ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem...

Agentura DPA připomíná, že studia United Artists a později Orion Pictures byly první z amerických firem, které investovaly peníze do neanglicky mluvených filmů. Nebýt Pleskowa, nevznikl by například snímek Saló aneb 120 dnů sodomy nebo Poslední tango v Paříži.

Za své největší životní štěstí považoval Pleskow to, že se mu podařilo uprchnout před nacisty. „To, že ještě žiju a mám děti a vnoučata, je moje pomsta Hitlerovi,“ řekl letos Pleskow.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!