130 let

Heath Ledger zářil v oscarovém snímku Zkrocená hora. | foto: ČTK

Zemřel Heath Ledger

Kultura
  •   13:13
NEW YORK/SYDNEY - Zřejmě na předávkování léky na spaní zemřel hollywoodský herec Heath Ledger, který byl v úterý nalezen mrtvý ve svém bytě na Manhattanu v New Yorku. Policie úmrtí osmadvacetiletého herce původem z Austrálie, který zazářil ve filmu Zkrocená hora, stále vyšetřuje.
Jeho rodina v západoaustralském Perthu odmítla, že by šlo o sebevraždu. "Byla to nešťastná náhoda," prohlásil hercův otec Kim Ledger.

Správce domu našel herce nahého. Snažil se jej probrat i s pomocí masérky, která rovněž byla v domě, ale bez úspěchu. "Hned u postele byly pilulky," sdělil mluvčí newyorské policie Paul Browne. Byly to léky na spaní na předpis. "Prošetřujeme možnost, že se předávkoval," dodal Browne.

Přesná příčina smrti zatím stanovena nebyla. Už během noci se začaly u domu na Manhattanu objevovat květiny, pohlednice a svíčky, které tam umísťovali Ledgerovi fanoušci. Stejně tak se začaly objevovat u domu v jeho rodném Perthu.

Hercova smrt vyvolala šok i v jeho rodné Austrálii. "Je to hrozná tragédie. Cítím s jeho rodinou," reagovala oscarová herečka Nicole Kidmanová. "Je tragické, že jsme ztratili jednoho z našich nejskvělejších herců v rozkvětu jeho života," uvedl australský premiér Kevin Rudd.

Ledger se koncem loňského roku rozešel se svou partnerkou, rovněž herečkou Michelle Williamsovou, z jejichž vztahu vzešla nyní dvouletá dcera Matilda. Williamsová hrála Ledgerovu manželku v jednom z jeho nejúspěšnějších filmů, Zkrocené hoře, kde ztvárnil homosexuálního kovboje. Za tuto roli byl nominován na Zlatý glóbus i na Oscara.

K prvním velkým hollywoodským úspěchům Ledgera patří film Patriot, kde si zahrál syna hlavní postavy, kterou vytvořil Mel Gibson. Ledger hrál i hlavní roli ve filmu Příběh rytíře, který se natáčel v Praze, zazářil i v Plesu příšer, Bratřích Grimmových či snímku Casanova. Jeho poslední rolí je zločinec Joker, protivník Batmana ve filmu Temný rytíř, který se letos objeví v českých kinech.
Autor: Lidovky.cz