130 let
J. D. Salinger.

J. D. Salinger. | foto: ČTK

Zemřel J. D. Salinger, autor románu Kdo chytá v žitě

Kultura
  •   19:18aktualizováno  20:44
NEW YORK - Ve věku 91 let zemřel ve středu americký spisovatel Jerome David Salinger. Podle prohlášení jeho syna zemřel autor románu Kdo chytá v žitě přirozenou smrtí ve svém domově v New Hampshire. Od roku 1965 nevydal žádné nové dílo a od roku 1980 neposkytl žádný rozhovor.

Salinger žil řadu let sám ve skromném a odlehlém domě v americké státě New Hampshire. Jeho jediný román Kdo chytá v žitě se stal biblí americké mládeže 60. let minulého století a dodnes je oblíbený po celém světě.

Poslední povídky vydal v roce 1965
Po jeho napsání byl Salinger uctíván jako slavná osoba, která se v duchu svého díla vzdala všech poct a jejíž poustevnický život dal vzniknout salingerovskému mýtu. Poslední povídky vydal spisovatel, který se léta vyhýbal pozornosti médií, v roce 1965.

Jerome David Salinger se narodil 1. ledna 1919 jako syn prosperujícího obchodníka s košer šunkou a jeho irské manželky. Vyrůstal v luxusu newyorské Park Avenue. Spolužákům na vojenské akademii Valley Forge, kde nakonec zakotvil, připadal náladový, jedovatý a uštěpačný. "Dost neoblíbené individuum s vodnatou tváří," vzpomínal jeden z nich. Právě na této škole začal podle vlastních vzpomínek "sepisovat první povídky v noci pod peřinou ve světle baterky".

U psacího stroje údajně trávil 15 hodin denně
Obrat v jeho vnímání přinesla druhá světová válka. Nervově se zhroutil. V tehdejších dopisech hovořil s drásavou hořkostí o válce a o plýtvání životem. Oženil se s Francouzkou Sylvií, kterou nemohl znát víc než pár týdnů. Odjel s ní domů, ona se však po osmi měsících vrátila do Francie a zažádala o rozvod.

V roce 1955 se znovu oženil, s Claire Douglasovou. To už z něj byla literární hvězda a z jeho domu v Cornishi se stala pevnost, kterou dobývaly týmy novinářů.

Tradovalo se o něm, že vstává v pět nebo v šest hodin a v malém betonovém bunkru s průhlednou střechou u psacího stroje tráví patnáctihodinový pracovní den.

Kdo chytá v žitě

Kdo chytá v žitě, jediný Salingerův publikovaný román, se po svém vydání v roce 1951 stal bestsellerem. Příběh vypráví sedmnáctiletý Holden Caulfield, který prochází těžkou životní krizí. Popisuje třídenní cestu ze školy v Pencey, odkud byl vyloučen, domů do New Yorku. Na své cestě se setkává s různými lidmi. Jeho putování je výrazem zmatku dospívání, cestou od nevinnosti k poznání. Je zhnusen světem dospělých, citově je přitahován k malým dětem, chce je chránit před nástrahami, chce být tím, "kdo chytá v žitě" děti, aby je zachránil.

Loni na sebe Salinger upoutal pozornost, když u federálního soudu podal žalobu proti autorovi díla údajně odvozeného z jeho Kdo chytá v žitě. Soud vydání knihy pozastavil.

Salingerovu knihu "Kdo chytá v žitě" si při svém zatčení četl Mark David Chapman, vrah Johna Lennona. Též uvedl, že její obsah ho k vraždě motivoval.

Autor: Lidovky.cz