Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zemřel král blues B.B. King. Bylo mu 89 let

Kultura

  7:59aktualizováno  13:07
LAS VEGAS - Ve věku 89 let zemřel americký kytarista, zpěvák a skladatel B.B. King, považovaný za krále blues. Podle agentury AP zemřel v Las Vegas, kde v poslední době žil. Riley B. King, jak zní jeho skutečné jméno, byl v poslední době vážně nemocný. Během své téměř sedmdesátileté kariéry vydal desítky alb. Několikrát vystupoval i v České republice.

B.B. King byl považován za krále blues. foto: ČTK

Hudebníkův právník Brent Bryson AP řekl, že King zemřel ve spánku ve čtvrtek ve 21:40 (dnes v 06:40 SELČ). B.B. King, který více než dvacet let žil s cukrovkou druhého typu, byl v posledních dnech v trvalé péči lékařů. V dubnu byl několik dnů hospitalizován kvůli dehydrataci související s cukrovkou.

Rodák z města Itta Bena ve státě Mississippi je ikonou americké hudby, stejně jako jeho kytary Gibson „Lucille“. Prodal miliony desek. V žebříčku nejlepších kytaristů magazínu Rolling Stone z roku 2011 se tento někdejší chudý samouk z bavlníkových plantáží umístil na šestém místě.

BB King

Patnáctinásobný držitel hudebních cen Grammy dokázal blues okořenit prvky jazzu, swingu nebo popu a ovlivnit generace rockových kytaristů, jako byli nebo jsou Eric Clapton, Buddy Guy, Jimi Hendrix, Keith Richards nebo Stevie Ray Vaughan. S Claptonem v roce 2000 natočil album Riding With the King. Novou generaci fanoušků oslovil v roce 1998, když s irskou kapelou U2 natočil singl When Love Comes to Town.

Typický pro Kingův styl je vibrato, do něhož rozechvíval kytarové struny levou rukou, a hluboký znělý hlas.

Mezi jeho nejznámější písně patří The Thrill Is Gone, Rock me Baby, You Know I Love You, Woke Up This Morning, Please Love Me, When My Heart Beats like a Hammer nebo Whole Lotta Love. B.B. King přežil další poválečné bluesové legendy, jakými byli Muddy Waters, Howlin’ Wolf nebo John Lee Hooker.

Jeden z nejlepších bluesových kytaristů

Dosud žijící bluesový veterán Buddy Guy v pátek na Instagramu napsal, že tón, který King vyluzoval z kytary, způsob, jakým pohyboval levým zápěstím a způsob, jímž svíral struny byly „v celém světě hraní na kytaru něčím novým“. „Slibuji, že budu tohle zatracené blues držet naživu,“ dodal Guy.

Rocker Bryan Adams ve svém příspěvku na Twitteru napsal, že King byl „jedním z nejlepších bluesových kytaristů všech dob, ne-li nejlepším“.

„B.B, všichni ostatní mohli zahrát tisíc not a nikdy neříct to, co tys vyjádřil jednou jedinou,“ napsal další rockový hudebník Lenny Kravitz.

„Chtěl bych mu poděkovat za všechnu inspiraci a povzbuzení za celé ty roky a za přátelství, které jsme mezi sebou měli,“ uvedl na Facebooku Eric Clapton. „Blues ztratilo svého krále a Amerika legendu,“ reagoval na úmrtí B.B. Kinga americký prezident Barack Obama. Ve svém prohlášení zavzpomínal na koncert v Bílém domě před třemi lety, kdy si s B.B. Kingem dokonce zazpíval kousek písně Sweet Home Chicago. „B.B. King už tu možná není, ale to nadšení tady s námi zůstane navždy. Dnes večer bude v nebi skvělá bluesová session,“ dodal Obama.

V Praze B.B. King vystoupil několikrát, naposledy v roce 2009. V roce 2000 zavítal také do zlínského klubu Golem, kde si s ním zahrál i český bluesový kytarista Luboš Andršt.

King byl dvakrát ženatý a měl údajně dohromady 15 biologických a adoptivních dětí.

Autoři: ,