130 let
László Benkő (Omega)

László Benkő (Omega) | foto: Thaler Tamas

Zemřel László Benkő, spoluzakladatel nejslavnější maďarské rockové kapely Omega

Kultura
  •   17:25
Klávesista László Benkő, který v roce 1962 spoluzaložil maďarskou rockovou skupinu Omega a jejím členem byl až do své smrti, zemřel ve středu 18. listopadu po dlouhé nemoci ve věku 77 let.

Hudbě se začal věnovat na samém začátku 60. let, v roce 1962 založil Omegu společně se zpěvákem a kytaristou Jánosem Kóborem. Po úvodním období se sestava kapely ustálila v roce 1967 a o rok později debutovala dvěma alby, jedním nazpívaným v rodném jazyce, druhým anglicky.

Tato dvojkolejnost pak byla pro Omegu typická a velmi podstatná. Jako jedné z mála z východního bloku se jí totiž podařilo prorazit v celoevropském měřítku (podobný případ byli její věční konkurenti Locomotiv GT).

Stylově se Omega pohybovala vždy podle momentálního tvůrčího období mezi progresivním a mainstreamovým rockem, případně hard rockem. Její největší hit Gyöngyhajú lány je dobře známý i z našich rozhlasových stanic, jeho českou verzi v 90. letech nazpíval Aleš Brichta. Ještě předtím ji do svého repertoáru převzali němečtí Scorpions.

Autor: obz
  • Vybrali jsme pro Vás