Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zemřel legendární Carlo Ponti

Kultura

  12:01
ŘÍM - Jeden z nejznámějších italských filmových producentů Carlo Ponti v noci na dnešek zemřel ve věku 94 let. Oznámila to agentura ANSA s upřesněním, že manžel herečky Sophie Lorenové skonal v nemocnici v Ženevě na plicní komplikace.

Carlo Ponti na snímku s manželkou Sophií Lorenovou. foto: AFP

"Zemřel v noci," potvrdila agentuře Reuters neteř Lorenové Alessandra Mussoliniová. "Byla to pokojná smrt. Byla u něj jeho manželka a děti," řekla vnučka někdejšího fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Ponti byl podle ní hospitalizován v Ženevě od Vánoc. 

Ponti se proslavil mimo jiné jako producent filmové verze románu Borise Pasternaka Doktor Živágo v roce 1965, který byl oceněn šesti Oscary.

Spolupracoval se světoznámými režiséry jako Federico Fellini, Jean-Luc Godard a David Lean. Za pět desítek let své filmové kariéry produkoval Ponti přes 260 filmů.

Se Sophií Lorenovou se Ponti seznámil kolem roku 1950, když byl ženat s první manželkou Giulianou. S Lorenovou, mladší o 25 let, se oženil v zastoupení v roce 1957 v Mexiku, kvůli přísným italským rozvodovým zákonům a hněvu katolické církve však byl obviněn z bigamie.
Ponti a Lorenová mají spolu dva syny.
Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.