130 let
Antonín Sládek

Antonín Sládek | foto: ČTK

Zemřel malíř krásných žen a pařížských zákoutí Antonín Sládek

Kultura
  •   11:46
PRAHA - Krátce po svých 67. narozeninách zemřel v sobotu po těžké nemoci v Praze malíř Antonín Sládek, o jehož obrazech historik umění Josef Kroutvor svého času napsal, že "mají šarm, nostalgické kouzlo úsměvu, vzpomínky, okamžiku, jedinečného setkání".

Sládek byl především "malířem krásných žen a pařížských zákoutí". Paříž - spolu s Prahou - byla skutečně jedním ze Sládkových velkých inspiračních zdrojů, jak sám řekl při zahajování výstavy svých děl v pařížském Českém centru před čtyřmi lety. V Paříži už předtím vystavoval v roce 1993.

Sládek, který se narodil v Huštěnovicích u Uherského Hradiště, studoval nejprve užitou grafiku v Hradišti, později absolvoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze u prof. Aloise Fišárka v letech 1961 - 1967. Nedbal na módní trendy a soustřeďoval se na tradičně pojatou tvorbu s důrazem na eleganci výrazu. Vytvořil také plakáty k řadě filmů, například ke snímkům Bullitův případ, Fantomas se zlobí a Žlutá ponorka.

Následnosti v prostředí ateliéru
Zabývá se figurální tématikou a krajinou. Vedle malby a kresby se věnuje grafice a knižní ilustraci, v 70. letech vytvořil kolekci filmových plakátů. Měl několik samostatných výstav v Praze, obeslal řadu výstav kolektivních a v zahraničí svá díla předvedl vedle Francie také v Kanadě a v Brazílii.

Sládkova pozorovací schopnost se uplatňuje v zachycování jedinečnosti okamžiků denních situací, malířské a kreslířké dílo je svým charakterem komorní. Nepostradatelným je denní skicář, uchovávající rychlé záznamy, vzpomínky a podněty zpracovávané v následnosti v prostředí ateliéru. Svým espritem jeho malba připomíná francouzkou modernu.

Autor: ČTK