Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel muzikant a publicista Jan Sobotka, dylanolog a odborník na rané blues

Jan Sobotka (vpravo) se skupinou Broken Harp na mezinárodním hudebním festivalu Blues Alive foto: Blues Alive - Ivan Prokop

V noci 27. prosince zemřel hudební publicista a muzikant Jan Sobotka. Občanským povoláním odborník na staré tisky v Národní knihovně, na české hudební scéně však proslul zejména jako respektovaný znalec života a díla Boba Dylana a největší český specialista na meziválečné americké blues.
  15:30

Jan Sobotka publikoval v 90. letech zejména v magazínu Rock & Pop, kde působil také jako editor. V dalších dekádách byl mimo jiné kmenovým přispěvatelem elektronického časopisu Crossroads, zaměřeného na bluesovou a jazzovou hudbu, nebo kulturního magazínu UNI.

Byl také častým hostem dylanologických klubových diskusí či odborným konzultantem knižních nakladatelství. Výraznou stopu zanechal i jako spoluorganizátor každoročních Dylan Days, hudebních i odborných oslav narozenin Boba Dylana.

Nepřeslechnutelná byla i jeho muzikantská činnost. Několikrát na českých turné doprovázel amerického hudebníka Davida Evanse, vystupoval sólově i v rámci projektu Broken Harp s dalšími domácími hudebníky.

Autor:

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč