Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Zemřel německý filmový tvůrce Harun Farocki, rodák z Nového Jičína

Kultura

  12:39
Významný německý filmový tvůrce Harun Farocki zemřel ve středu ve věku 70 let nedaleko Berlína. Farocki, rodák z Nového Jičína, byl považován za významného autora experimentálních a dokumentárních snímků, na svém kontě jich má více než devadesát.

Harun Farocki, rakouský experimentální filmař, rodák z Nového Jičína (1944-2014) foto: Reprofoto

S jeho smrtí jsme ztratili "velkého evropského intelektuála. Přišli jsme o důležitou postavu (...) filmové tvorby v Evropě posledních dvou, tří, čtyř desetiletí," citovala agentura DPA vedoucího vídeňského muzea filmu Alexandera Horwartha.

Farocki se v rámci své tvorby zabýval velkými tématy jako je válka a mír, ale také menšími náměty z každodenního života. Jako scénárista se také podílel na řadě filmů německého režiséra Christiana Petzolda, včetně filmu Strašidla (2005).

Filmoví kritici ho kvůli jeho dílům řadili mezi německého dramatika a režiséra Bertolta Brechta (1898-1956) a francouzského režiséra a producenta Jean-Luca Godarda (narozen 1930).

Farocki se narodil 9. ledna 1944 v Novém Jičíně na severu Moravy do rodiny indického lékaře. V letech 1966 až 1968 studoval na Německé filmové a televizní akademii v Berlíně. V sedmdesátých a osmdesátých letech byl editorem mnichovského časopisu Filmkritik (Filmová kritika). Od roku 2004 byl hostujícím profesorem a mezi lety 2006 až 2011 řádným profesorem na vídeňské akademii.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...