Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zemřel skladatel, dirigent a zpěvák Petr Hapka

Kultura

  8:10
PRAHA - Po těžké nemoci zemřel v úterý hudební skladatel Petr Hapka, bylo mu 70 let. Během svého života vytvořil úspěšnou autorskou dvojici s Michalem Horáčkem. Jeho písně zpívaly hvězdy jako Hana Hegerová, Lucie Bílá nebo Jana Kirschner.

Petr Hapka foto: MAFRA

„Ano, bohužel je to pravda. Dozvěděl jsem se to od jeho dcery Petrušky, která mi volala,“ potvrdil serveru Lidovky.cz Hapkův dlouholetý přítel Michal Horáček. „Pracovali jsme spolu třicet let. Letos to bylo přesně třicet. Zažil jsem s Petrem Hapkou jedinečné chvíle, které mi nikdo jiný nemohl zprostředkovat,“ dodal.

„Potkal jsem v životě moc schopných a chytrých lidí, ale potkal jsem jenom jednoho člověka, který je podle mě génius. A to byl on,“ uzavřel smutnou vzpomínku Horáček.

Osud hudebnímu skladateli Petru Hapkovi dlouhá léta nastavoval přívětivou tvář. Úspěšný autor desítek filmových melodií i populárních hitů byl známým „lvem salonů“ a ještě před pár lety se nechal vidět s partnerkou mladší o víc než dvě generace. 

Výrazná osobnost

Loni v březnu ale přišla zdánlivě banální operace kyčelního kloubu a u Hapky, který se 13. května dožil sedmdesátky, se projevila Alzheimerova choroba. Skladatel žil doma v Okoři, kde se o něj starala rodina.

I podle hudebního publicisty Miloše Skalky patřil Hapka k nejvýraznějším osobnostem domácí hudební scény, a to vlastně už od 60. let. „Výrazně se pak proslavil především v jakémsi svém druhém životě spoluprací s Michalem Horáčkem a nahrávkami s Hanou Hegerovou či Michalem Kocábem. Pro mě však zůstane průkopníkem neuvěřitelně skvělé filmové muziky a potom také scénické divadelní hudby,“ řekl Skalka. Připomněl zejména jeho melodie do výrazných počinů Krejčova Divadla Za branou na přelomu 60. a 70. let, než bylo zakázáno.

„Kdyby už pak neudělal nic jiného, tak by zůstal ikonou české hudební scény. On toho samozřejmě udělal mnohem víc - ať už to byly jeho písně s Petrem Radou v 60. letech a později se Zdeňkem Rytířem či vzpomenutým Michalem Horáčkem,“ dodal Skalka.

Velkorysý člověk

Hudební kritik Jan Rejžek řekl, že na Hapku bude vzpomínat především jako na velkorysého člověka, který snesl kritiku. „(Jako) když jsem mu do očí řekl, že si daleko nejvíc z jeho tvorby vážím začátků, kdy s Petrem Radou napsal vynikající šansony pro Hanu Hegerovou,“ uvedl. Hapka prý unesl také to, když mu Rejžek řekl, že se později jeho talent „strašně rozmělnil“. „Nebyl jsem příliš nadšen z jeho spolupráce s Michalem Horáčkem a dalšími,“ dodal kritik.

Zpráva o úmrtí Petra Hapky zarmoutila také režiséra Juraje Jakubiska, kterého s ním pojilo i přátelství. „Navštěvoval jsem ho i v poslední době a jsem rád, že jeho skon přišel rychle - zavřel prý oči a najednou nebyl,“ řekl Jakubisko. Jak uvedl, vděčí mu i za úspěchy Tisícročné včely či snímků Postav dom, zasaď strom či Perinbaba. „On byl skutečně mimořádný hudebník. Udělal mně i motiv na můj poslední snímek Bathory, ale bohužel jeho zdravotní stav mu nedovolil, aby ho instrumentoval. Věřím, že ho ještě v jiném projektu použiju,“ dodal.

Petr Hapka

  • Narodil se 13. května 1944 v Praze, kde na konzervatoři vystudoval violu a zpěv. Pod vedením Oldřicha Nového však také absolvoval studium na dramatickém oddělení.

Během studia hrál na piano v divadle Proton, v šedesátých letech pak poté na violu ve vlastní skupině Tornádo, dirigoval v Divadle Za branou.

Psal písně pro řadu zpěváků a zpěvaček: Helenu Vondráčkovou, Hanu Zagorovou, Václava Neckáře.

Zásadní byla jeho spolupráce s Hanou Hegerovou, pro níž napsal řadu jejích šansonů. Ostatně duet Levandulová nazpíval právě s ní.

Ve svém tvůrčím životě však spolupracoval především s Michalem Horáčkem. Jejich písně se později staly velmi známými: Dívám se, dívám, S cizí ženou v cizím pokoji, Štěstí je krásná věc, Individualita. Zpívali je mj. Lucie Bílá nebo Michael Kocáb, Richard Müller.

S Horáčkem vytvořili od 80. let také několik vlastních alb: V penzionu Svět, Citová investice nebo Mohlo by tu být i líp.

Krom toho psal také filmovou hudbu, ke snímkům jako např.: Copak je to za vojáka, Léto s Kovbojem, Páni kluci, ale také třeba Sedmero krkavců nebo Fimfárum Jana Wericha.

Celkem svými tóny ozvláštnil přes devadesát českých a československých snímků.

Autoři: ,