Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zemřel skladatel Petr Eben

Kultura

  11:35
PRAHA - Ve středu zemřel ve věku 78 let český skladatel, hudební pedagog a mistr klavírní improvizace Petr Eben. "Zemřel doma krátce před půlnocí. Bylo to po dlouhé nemoci," řekl ČTK jeho syn Marek Eben.O tom, kdy a kde se uskuteční pohřeb zesnulého, zatím rodina nerozhodla.

Hudební skladatel Petr Eben foto: ČTK

Petr Eben patřil k propagátorům soudobé hudby a sám byl autorem více než 170 skladeb různých hudebních žánrů, kupříkladu orchestrálních, cyklických varhanních i komorních skladeb a oratorií. Pětatřicet let působil jako pedagog na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a na pražské Akademii múzických umění vyučoval obor skladba. V roce 1994 složil pochod a fanfáry ke vztyčení prezidentské standarty a praporu Hradní stráže.

"Mezi současnými českými skladateli vážné hudby se řadil k nejvýznamnějším a i v cizině k nejhranějším a ceněným osobnostem, zejména díky řadě skvělých varhanních skladeb a vděčných skladeb pro pěvecké sbory," řekl hudební kritik Petr Veber.

Podle něho má Eben šanci se jednou v budoucnu zařadit mezi takové skladatele, jakými jsou Leoš Janáček, Bedřich Smetana, Antonín Dvořák i Bohuslav Martinů. "Byl to laskavý a vzdělaný člověk. Za dobu, kdy učil na katedře hudební vědy, ovlivnil několik generací muzikologů a lidí, kteří se podílejí na českém hudebním životě," dodal.

Petr Eben se věnoval rovněž tvorbě pro děti a duchovní hudbě. Na děti pamatoval i při skládání tanečních her, písňových cyklů i instrumentálních skladeb. Vydal několik alb, z nichž nejznámější je Pražské Te Deum či Píseň Rút. Ačkoli byla Ebenova hudba podle Vebera moderní, nikdy neztratila srozumitelnost a lidskost. Za svou tvorbu získal mnoho domácích i
zahraničních ocenění. V roce 2002 byl vyznamenán Medailí Za zásluhy.

V jeho stopách šli i jeho tři synové, kteří společně vystupují ve skupině Bratři Ebenové. Marek je známým českým hercem, hudebním skladatelem, moderátorem a písničkářem. David se také věnuje hudbě a patří mezi české znalce i praktiky gregoriánského chorálu. Kryštof je matematik. Ebenové ve své hudbě spojují klasiku, folk, rock a jazz s prvky vytříbeného hudebního i jazykového humoru. Společně vydali několik alb.
Autor: