Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřel uznávaný historik Johnson. Ocenil ho i Bush, Thatcherové psal projevy

Historik a spisovatel Paul Johnson získal v roce 2006 od tehdejšího amerického prezidenta George Bushe Řád svobody. (15. prosince 2006) foto: ČTK

Ve věku 94 let ve čtvrtek po dlouhé nemoci zemřel spisovatel a historik Paul Johnson, autor knihy Dějiny 20. století a dalších více než 50 titulů. S odkazem na jeho syna o tom v pátek informovala agentura Reuters, která připomněla Johnsonovu podporu britské konzervativní premiérky Margaret Thatcherové.
  22:34

„Světlo věčné ať mu svítí a ať odpočívá v pokoji,“ napsal na twitteru k úmrtí svého otce Daniel Johnson. Uvedl, že po spisovateli zůstávají čtyři děti, deset vnoučat a čtyři pravnoučata.

Johnson napsal za svůj život desítky knih a nespočet článků z oblasti historie, biografie a cestování. Jeho témata sahala od Ježíše po Beatles, píše Reuters. Některé komentáře a sloupky, které Johnson publikoval mimo jiné v časopisu The Spectator či listu Daily Mail, se ovšem setkaly s rozporuplným přijetím - například jeho názor na aféru Watergate.

Několik desítek Johnsonových knih vyšlo i v češtině. Kromě zmiňovaných Dějin 20. století také Dějiny amerického národa, Dějiny anglického národa, několik titulů zabývajících se náboženstvím či politických biografií.

Johnson se narodil 2. listopadu 1928 v anglickém Manchesteru. Studoval na Oxfordské univerzitě, kde se seznámil mimo jiné právě s Thatcherovou. Po studiích sloužil v armádě a pracoval jako v novinář. V průběhu 70. let se postupně čím dál více přikláněl ke konzervatismu a poté, co byla Thatcherová v roce 1979 zvolena premiérkou, se stal jedním z autorů jejích projevů.

V roce 2006 získal Řád svobody od tehdejšího amerického prezidenta George Bushe.

Autoři: ,

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!