Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Zemřel uruguayský spisovatel Mario Benedetti

Kultura

  11:29
MONTEVIDEO - Ve věku 88 let zemřel v neděli ve svém domě v Montevideu známý uruguayský spisovatel Mario Benedetti. Jeho tajemník Ariel Silva s ohledem na spisovatelovu rodinu neoznámil jiné podrobnosti ani příčinu úmrtí. Podle agentury Reuters zemřel na selhání jater.

Mario Benedetti foto: Reprofoto

Benedetti od loňského ledna trpěl zdravotními problémy a nedávno musel být hospitalizován kvůli vážným potížím zažívacího traktu.

Benedetti získal několik mezinárodních cen za svou poezii i prózu, mezi nimi obdržel v roce 1999 prestižní cenu španělské královny Sofie za poezii. Jeho román Příměří z roku 1960 byl přeložen do 19 jazyků a dokonce byl i zfilmován.

Politicky angažovaný spisovatel v době vojenské diktatury svou zemi opustil a v letech 1973-83 žil v exilu. Právě vojenská diktatura se stala významným tématem jeho děl, patří k nim ale i láska či jeho milované Montevideo. Benedetti je ve své zemi velmi oblíbený a jeho milostnou poezii si recitují i dnešní mladí Uruguayci.

Jih také existuje
Spisovatel také až do pozdního věku pořádal předčítání ze svých děl za doprovodu zpěvu a kytary svého dlouholetého přítele a spolupracovníka, písničkáře Daniela Vigliettiho. Některé z Benedettiho básní proslavil známý španělský zpěvák Joan Manuel Serrat. Je mezi nimi i protiamerická polemika "El Sur también existe" (Jih také existuje).

Benedetti se narodil italským přestěhovalcům 14. září 1920 v severní Uruguayi. Vzdělání získal v Montevideu a pracoval jako stenograf a novinář. Se svou manželkou Luz Lópezovou strávil 60 let až do její smrti před třemi lety.

V 70. letech se angažoval v levicovém hnutí. Po převratu v roce 1973 odešel do exilu, z nějž se po deseti letech vrátil. Avšak kvůli svému astmatu se nakonec vyhýbal zimnímu období a střídavě žil v Madridu a Montevideu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!