Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zemřela grafička Jarmila Mařanová, dvorní Kafkova ilustrátorka

USA

  20:31
WASHINGTON/PRAHA - Ve věku 87 let zemřela v neděli v americkém státě Idaho česko-americká grafička Jarmila Mařanová. Patřila k prvním českým umělcům, kteří se ve své tvorbě zabývali oběťmi holokaustu.

Jarmila Mařanová: Skok do skutečnosti, 1965. foto: Jarmila MařanováReprofoto

Jarmila Mařanová

Vytrvale a soustavně se zabývala ilustrováním literárních děl Franze Kafky, její práce patří dodnes k nejlepším výtvarným dílům, inspirovaným tímto autorem.

Početnou kolekci svých děl, kterou vytvořila v USA, představila v roce 1993 v pražském Židovském muzeu. Do jeho sbírek darovala před třemi roky 54 svých nejstarších a nejzajímavějších monotypů inspirovaných Kafkovým dílem. Tyto práce vytvořila převážně v letech 1963 až 1967. Její cyklus prací ke Kafkovi patří dodnes k nejlépe hodnoceným výtvarným dílům, inspirovaným tímto autorem.

Textil a sklo
Mařanová se narodila 8. září 1922 v Praze. Byla dcerou významného českého pedagoga a ředitele Jedličkova ústavu na Vyšehradě Augustina Bartoše. Za okupace studovala na Uměleckoprůmyslové škole v Praze textil a sklo. Po válce se začala věnovat užité a propagační grafice, především knižní a plakátové tvorbě.

V letech 1956 až 1958 se podílela na výzdobě interiérů československého pavilonu pro Světovou výstavu v Bruselu. V letech 1963–1967 vytvořila řadu monotypů a grafik na motivy románů a povídek Franze Kafky, z nichž početný soubor věnovala v roce 2006 do sbírky Židovského muzea v Praze.

Jarmila Mařanová: Imaginární portrét Franze Kafky, 1965

Jarmila Mařanová: Imaginární portrét Franze Kafky, 1965. Litografie, karton, 290 x 185 (360 x 248)

Současně vznikl cyklus kreseb a grafických listů na pražské motivy. Právě tato díla patří k jejím nejlepším a budou společně k vidění na výstavě Kafka a Praha. Jarmila Mařanová vytvořila rovněž řadu grafických prací na biblické náměty a cyklus litografií k dílu J. A. Komenského Labyrint světa a ráj srdce.

V roce 1976 odešla do USA za svými dětmi, které tam emigrovaly po okupaci Československa v roce 1968. Za ilustrace ke Kafkovi získala v roce 1984 ocenění předních amerických uměleckých společností. Její práce jsou zastoupeny v řadě českých, evropských, amerických a izraelských sbírek.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...