Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Zemřela herečka Věra Galatíková

Kultura

  13:29
PRAHA - Po dlouhé nemoci zemřela včera večer herečka Věra Galatíková. V devětašedesáti letech podlehla rakovině. Umělkyně ztvárnila řadu filmových a divadelních rolí, proslavila se i dabingem. O jejím úmrtí informoval mluvčí činohry Národního divadla Tomáš Staněk.

Věra Galatíková. foto: ČTK

Galatíková ztvárnila řadu nezapomenutelných rolí ve filmu, televizních a divadelních inscenacích. Hrála mimo jiné ve Vláčilově Údolí včel, Jasného filmu Všichni dobří rodáci, Brabcově Kytici a výraznou roli vytvořila v televizním snímku Počítání oveček.

Divákům se vryla do paměti i skvělým dabingem, když například propůjčila hlas Francouzce Annie Girardotové, s níž se několikrát setkala osobně. "Byla mi blízká i jako herečka," komentovala to v jednom z rozhovorů. Za celoživotní mistrovství v dabingu v roce 2000 získala Galatíková Cenu Františka Filipovského. O pět let dříve převzala cenu Thálie.

"Věra Galatíková byla vynikající herečkou, která prošla řadou výborných scén. Vytvořila spoustu podstatných divadelních, filmových i televizních rolí a myslím, že díky tomu měla množství příznivců a obdivovatelů," řekl umělecký šéf Národního divadla v Praze Michal Dočekal. Pracovně se s ní však setkal až v době, kdy už měla vážné zdravotní problémy.
"Poznal jsem ji ještě jako student na DAMU a pak v Národním divadle - osobně i lidsky. Byla to cenná osobnost, jejíž odchod je velmi bolestný," dodal Dočekal a ocenil její statečný zápas s těžkou nemocí.Věra Galatíková ve hře Julie, ty jsi kouzelná, kterou v roce 1992 uvádělo divadlo ABC.

"Zázrak se nekonal, ale věřila jsem, že jiskřička naděje zůstává," reagovala na úmrtí své blízké kolegyně herečka Gabriela Vránová. Zdůraznila, že byla člověkem nesmírně dobrým a hlubokým. "Taková byla a taková pro mě zůstává. Existují vlnění, která vám řeknou, že jste tomu člověku blízký, že jste na podobné vlně - a to platilo o nás. I proto, že jsme obě byly z Moravy a studovaly Janáčkovu akademii múzických umění v Brně. Myslím si, že na ni nikdo nezapomene," řekla Vránová.

Věra Galatíková, která kouřila s přestávkami pětatřicet let, vzdorovala zákeřné nemoci dlouho. Závislosti se pak dokázala zbavit a angažovala se v protikuřácké kampani. Manželka herce Ladislava Freje, matka dcery Kristýny a syna Ladislava, kteří herecké geny podědili, loni na jaře odmítla klasickou razantní léčbu. "Pokud mi to zdravotní stav dovolí, chci žít naplno," vysvětlila a těšila se na druhé vnouče. Toho se koncem loňského září dočkala, když porodila i její dcera.

Věra Galatíková se narodila 19. srpna 1938 ve Zlíně. Absolventka JAMU získala první angažmá v Pardubicích, v letech 1967 až 1972 byla členkou Činoherního klubu v Praze, odkud přešla do Libně, kde působila sedm sezon. Do svého příchodu na českou první scénu byla členkou Městských divadel pražských. V pražském Národním divadle excelovala například rolí Hekabé v Eurípidových Pokořitelích Tróje. Byla matkou ve Williamsově Skleněném zvěřinci, Jedličkovou v Tylově Paličově dceři i manželkou titulního hrdiny v Ibsenově dramatu John Gabriel Borkman. Hrála také v Dostojevského Idiotovi, v Schillerově hře Marie Stuartovna a v třídílné Aischylově antické tragédii Oresteia. V roce 1997 byla Galatíková obsazena do slavné komorní hry amerického dramatika Tennessee Williamse Skleněný zvěřinec v Činoherním klubu, kam se jako host vrátila po pětadvaceti letech.
Autoři: ,