Středa 17. dubna 2024, svátek má Rudolf
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Zemřela světově uznávaná sopranistka Naděžda Kniplová, bylo jí 87 let

Ve věku 87 let zemřela světově uznávaná sopranistka Naděžda Kniplová, sólistka Národního divadla a Státní opery v Praze. foto: ČTK

PRAHA - Ve věku 87 let zemřela v Praze světově uznávaná sopranistka Naděžda Kniplová, sólistka Národního divadla a Státní opery v Praze. ČTK o tom bez bližších podrobností informoval mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk.Podle informací ČTK není známo, zda umřela v pondělí, nebo dnes, kdy ji z jejího bytu odvážela pohřební služba.
  16:44

Ostravská rodačka a absolventka pražské Akademie múzických umění získala první operní angažmá v roce 1957 v Ústí nad Labem. Tam také poprvé vystoupila v Její pastorkyni jako Kostelnička, která se jí stala rolí životní. Po třech letech přestoupila do Brna a v roce 1964 se stala členkou Národního divadla, kde během bezmála třiceti let vytvořila řadu významných operních kreací v německých, českých, italských i jiných operách.

Po třech letech rekonstrukce se otevírá Státní opera. Na programu jsou Wagnerovi Mistři pěvci norimberští

Od poloviny 60. let si Naděžda Kniplová začala budovat také mezinárodní renomé, které nakonec dosáhlo světových parametrů. Především byla oceňována za interpretaci heroin v operách Richarda Wagnera, ale nadchla publikum i kritiky také v dílech Beethovenových, Straussových, Pucciniho a Janáčkových. V Karajanově provedení Wagnerovy Valkýry vystoupila v roce 1967 na salcburském festivalu. V roce 1983 dostala titul národní umělkyně.

Kniplová odmítla Cenu Thálie

Kniplová před časem překvapila, když odmítla převzít Cenu Thálie 2010 za celoživotní mistrovství v opeře. Tehdy řekla, že si ocenění zasloužila již dříve. V roce 2011 ho považovala za „milodar“, který nechce.

Pěvkyně se věnovala také přednesu oratorií, vysoce ceněny jsou její studiové nahrávky oper. Jako pedagožka vychovala mnoho žáků, v roce 1991 byla na Akademii múzických umění jmenována profesorkou.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...