Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

ZÍDEK: Příběh českého krtka v CIA. Nejlepší pojednání o komunistické rozvědce

Kultura

  10:59
PRAHA - Životopis Karla Köchera, českého agenta StB a KGB, kterému se v 70. letech podařilo proniknout do CIA, je bezkonkurenčně nejlepší prací o rozvědce komunistického Československa, která byla kdy napsána.

Vladimír Ševela: Český krtek v CIA foto: ProstorReprofoto

Karel Köcher (1934) je jediným známým agentem zahraniční tajné služby, kterému se podařilo proniknout do CIA. A Vladimír Ševela (1965) je jediným autorem, který se pokusil jeho neuvěřitelný život rekonstruovat na základě všech dostupných pramenů. Hlavními mu byly materiály StB a vzpomínky samého protagonisty, kromě toho se mu podařilo získat svědectví sedmi desítek osob, které s Köcherem přišly do styku, a to jak v Československu, tak i v Americe.

Agent CIA mediální hvězdou. Příběh českého ‚krtka‘ Karla Köchera mapuje kniha i film

Ševelovou hlavní devizou je střízlivost. Všechny důležité údaje prověřuje a ověřuje z dalších zdrojů, nebojí se přiznat, že něco neví nebo se to dá vykládat různě. Z čtyřsetstránkové knihy, která se čte lépe než mnohý thriller, vystává velmi plastický a různobarevný portrét hlavního hrdiny. Muže, který měl velmi zvláštní vztahy s rodiči (jeho otec jej udal), hovořil plynně čtyřmi jazyky, vystudoval matematicko-fyzikální fakultu, studoval FAMU, v mládí se podílel na skautských protikomunistických aktivitách, psal oblíbené pořady do rozhlasu a byl odsouzen za sex s nezletilou. Psychicky labilního cholerika, který dokázal oklamat detektor lži. Muže, který začal hrát s ďáblem a možná i pár partií vyhrál. Neuvěřitelně pilného člověka, jejž poháněl komplex méněcenosti, a slavomana. Chorobného egomaniaka se spasitelskými sklony.

Otázka, kým byl a komu Karel Köcher ve skutečnosti sloužil, se táhne celou knihou, ale definitivní odpověď chybí. „Já myslím, že Karluša chtěl prostě bejt slavnej – ať už jako profesor na Columbii, expert Brzezińského nebo špion – prostě slavnej Köcher,“ říká o něm v knize jeden přítel z mládí.

Autor: