Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Židi mají podvádět, Turci ubližovat. Aferim!, groteska v působivých obrazech

Kultura

  17:00
Rumunský oscarový kandidát Aferim!, jehož tvůrce Radu Jude získal na Berlinale Stříbrného medvěda za režii, právě putuje českými kiny. Černobílý historický „eastern“ nabízí trýznivě skeptickou studii lidských povah na prahu moderní doby.

Bravo. Četník Costandin a jeho syn vedou uprchlíka, jehož osud bude sotva mít něco společného se spravedlností. foto: Artcam

Rok 1835. Valašsko, součást pozdějšího Rumunska, křehce existuje uprostřed mocenských zájmů osmanské říše a Ruska. Moc drží především bojaři vládnoucí v jednotlivých oblastech a pravoslavná církev. Postavení poddaných je setrvale nejisté, nejhůře jsou na tom cikánští nevolníci, de facto otroci. Jeden takový bojarovi právě utekl, údajně se značnou sumou peněz, a v patách je mu spravedlnost. Ta má lehce komickou podobu rodinné dvojice, starého četnického mazáka Costandina a jeho syna – zelenáče.

Putování po stopách uprchlíka je mimo jiné příležitostí předat z otce na syna nejednu životní zkušenost. Jako diváci sledujeme nejen jejich cestu úchvatnou přírodou – skalisky, stepí, lesy i močály – zachycenou v působivých černobílých obrazech na pětatřicetimilimetrovém filmu, ale především spolu s nimi putujeme po mentální mapě oné doby a oněch míst. Myšlenkové proudy, kterými jsou postavy unášeny, jsou přitom zhusta podobné spíše nevábné stoce než průzračnému potůčku, který by možná někdo v minulosti hledal.

Slibovat divákům tohoto snímku humorný zážitek by nebylo úplně namístě (drastický je možno slíbit s čistým svědomím), přesto jsou v něm pasáže nabité hořkou groteskností. Ironický náboj má ostatně i titul Aferim! – tedy něco jako „Bravo!“. Situace, v nichž tento výraz ve filmu zazní, nejsou právě důvodem k velké hrdosti, měřeno alespoň dnešním pohledem.

Jednou z vrcholných scén je setkání dvojice četníků s kočovným popem, který jim poskytne sáhodlouhý odzbrojující výčet stereotypních předsudků o jednotlivých národech, pronášený s autoritativní jistotou nezvratné pravdy. „Každý národ má na Zemi jiný úkol,“ poučuje pop a jeho kázání stoupá po úbočích kopců k nebesům. „Židi mají podvádět, Turci ubližovat a my Rumuni milovat a jako praví křesťané trpět,“ praví mudrc, podle něhož jsou Cikáni koneckonců lidské bytosti, ovšem předurčené k otroctví. A Židé? - Ti prý lidmi ani nejsou.

Četník Costandin (Teodor Corban) je přesvědčen, že své bližní miluje sdostatek:...
Aferim! (režie Radu Jude)

Četník Costandin je přesvědčen, že své bližní miluje sdostatek: s lidmi prý jedná vlídně, netýrá je víc, než musí. Dokonce i cikánského uprchlíka, když ho posléze dostihne, by rád uchránil před smrtí nebo jiným příliš krutým trestem. Cikánského chlapce, kterého četníci chytí spolu s dospělým otrokem, se Costandin uvolí prodat na trhu, aby jej nemusel vrátit jeho původnímu pánovi, který by jej jistě zabil. Jsou to neduživé a málo platné zárodky humánního uvažování, které se rozpouštějí v celkovém morálním nastavení společnosti nasáklé krutostí, bezohledností, xenofobií a lhostejností vůči utrpení jiné lidské bytosti. Člověk otupělý krutostmi válek, morových ran a drsných poměrů obecně v sobě jen ztěžka hledá lidství, jak ho chápeme dnes.

Aferim!

Rumunsko, Bulharsko, ČR 2014

Režie: Radu Jude

Hrají: Teodor Corban, Mihai Comănoiu, Cuzin Toma ad.

Premiéra 8. října 2015

„Nevím, který psycholog řekl, že osobnost je duševně zdravá pouze tehdy, když pochopí, odkud pochází, kde je a kam chce směřovat. Věřím, že to lze aplikovat i na společnost. Společnost nebude plně zdravá, dokud se upřímně nepostaví tváří v tvář své minulosti – ať je to minulost nedávná, nebo vzdálená,“ říká režisér Radu Jude, který scénář filmu částečně postavil na doložených historických skutečnostech. Divák, jenž si na konci filmu (právem) oddechne, že žije jindy a jinde, by se s tím pocitem neměl spokojit: civilizace je křehká a vývoj se ne vždy pohybuje jen směrem k něčemu lepšímu.

Autor: