Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Získá Strom života Zlatou palmu?

Kultura

  17:55
CANNES - Promítáním jednoho z možných favoritů na některé z nejvyšších palmových ocenění, Stromu života od amerického režiséra Terrence Malicka, pokračoval dnes filmový festival v Cannes. Film na následné tiskové konferenci představil herec Brad Pitt, který v něm má jednu z hlavních rolí. Malick zůstal věrný své plachosti a před novináři se neukázal.

Brad Pitt při uvádění filmu Strom života foto: Reuters

Podle prvních reakcí médií vzbudil meditativní styl tvůrce Tenké červené linie z roku 1998 o vlivu despotického otce (Pitt) a v protikladu k němu chápavé a beze zbytku milující matky (Jessica Chastainová) na psychologický profil jejich syna (dospělého ho hraje Sean Penn) vesměs kladné i smíšené ohlasy. O atmosféře rodinného dramatu napovídá již jeho trailer, na kterém zní i část skladby Vltava Bedřicha Smetany.

Strom života - trailer

Nad přijetím role tvrdého otce Pitt prý podle agentury AP chvíli váhal. "Ale měl jsem dojem, že příběh je významný. Podle mě je to ve skutečnosti o životní cestě toho dítěte," prohlásil herec.

Také si zažertoval, že jinak těch šest dětí, které vychovává s herečkou Angelinou Jolieovou, nijak nešetří. "Pravidelně děti biju. Zdá se, že to plní svůj účel. A taky je nechávám o hladu," reagoval 47letý herec na to, jaký jeho rodičovský styl. Nicméně zvážněl, když se zamyslel nad tím, jak ho jeho děti ohodnotí, až jednou film zhlédnul. Vyjádřil naději, že ho ocení jako "fakt dobrého herce".

Za autora má promlouvat dílo

Pitt, který je koproducentem snímku, dále řekl, že dává přednost se podílet na filmové tvorbě se silným emočním nábojem než s akční tématikou typu "Mission: Impossible". Dodal, že sám má nejraději nekomerční film "s hloubkou", hlavně komedie.

Malickovu nepřítomnost Pitt obhajoval tím, že autor chce, aby za něho promlouvalo jeho dílo. Přirovnal ho k architektovi, který také s vyprojektovanou budovou nejde na trh, a vyslovil podiv nad tím, že ve filmové branži se to naopak od režisérů očekává.

Habemus Papam

Mezi dalšími dnes představenými díly je například Habemus Papam (Zvolili jsme papeže) italského režiséra a herce Nanniho Morettiho, který podobně jako o svých předchozích snímcích i na tento prozradil, že má autobiografické prvky. Provádí v něm psychologickou analýzu nejvyšších činitelů Vatikánu v rozhodujících životních okamžicích.

Novinářům dnes Moretti řekl, že jeho cílem bylo ukázat lidskost papeže a kardinálů, kteří jsou jinak vnímáni jako vzdálené a tajemné církevní osobnosti. "Papež je představen jako člověk. I když je považován za ztělesnění Boha na Zemi, je to člověk," prohlásil. Film už zhlédli také první diváci v Itálii. Vyvolal stejně tak nadšení jako zklamání.

Přední režiséři v soutěži

V soutěži o Zlatou palmu jsou díla dalších předních světových režisérů, mezi nimi Pedra Almodóvara (La piel que habito - Kůže, ve které žiji), Larse von Triera (Melancholia) a Akiho Kaurismäkiho (Le Havre). Filmem Le gamin au vélo (Kluk na kole) se do hlavní soutěže znovu prosadili belgičtí bratři Jean-Pierre a Luc Dardenneové, kteří se tak mohou stát prvními, kdo získá Zlatou palmu už potřetí.

Autor: