Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Živé kvety zahrají na charitativním koncertě pro popálenou Natálku

Kultura

  7:00
PRAHA - Slovenská kapela Živé kvety zahraje na charitativním koncertu pro popálenou Natálku z Vítkova. Organizátoři chtějí nejen morálně a materiálně podpořit rodinu malé Natálie Kudrikové, ale především veřejně vyjádřit kategorický nesouhlas s jakoukoli formou násilí motivovaného nenávistí.

Popálená tříletá Natálka s maminkou. foto: Tomáš Hájek, Lidové noviny

Akce proběhne 18. září od 19 hodin v evangelickém kostele U Salvátora v Praze (Salvátorská 1, Praha 1 – Staré Město). Skupina Živé kvety zahraje v rámci vystoupení i svou píseň "Hranice" věnovanou Natálce.

Vstupné na koncert je dobrovolné a finanční výtěžek se stane prvním vkladem na nově založené konto ve prospěch popáleného děvčátka.

Koncert je určen všem, kteří chtějí pomoci a především se připojit k veřejnému protestu proti činům, jako byl ten, který 19. dubna 2009 ve Vítkově zcela změnil život jedné rodiny. Tehdy dvouletá Natálka utrpěla těžké popáleniny na téměř 80 procentech těla a byla kvůli popáleninovému šoku, selhávání ledvin a sepsi v bezprostředním ohrožení života.

Více než rok po žhářském útoku se tříletá holčička učí znovu chodit i mluvit. Její tvář, tělo a psychika ale zůstanou navždy poznamenány. V životě plném překážek bude potřebovat neustálou lékařskou péči, terapeutickou podporu a vzdělávání.

Kapela Živé květy hraje pro Natálku.

Natálčina matka Anna Siváková nerada vzpomíná na první týdny po neštěstí, kdy se jí tři starší dcery stále dokola ptaly, proč jim to někdo provedl. "Měla jsem hlavu v nemocnici u Natálky, které nedávali lékaři šance na přežití, zbytek těla ve Vítkově u starších dcer. Neuměla jsem jim to vysvětlit." Když se vzmohla na odpověď o Romech, dívky jen zmátla. S projevy rasismu se do té doby nesetkaly, ani prý nevěděly, že něco takového existuje. "Nechápaly to, ptaly se, proč vadí, že jsme Romové," uvedla v jednom z rozhovorů.

Proces se čtyřmi pravicovými radikály, kteří loni v dubnu údajně zaútočili na domek ve Vítkově, probíhá od jara u Krajského soudu v Ostravě. David Vaculík, Jaromír Lukeš, Ivo Müller a Václav Cojocaru jsou obviněni z rasově motivovaného pokusu o vraždu.

V červnu zveřejnila reportáž věnovanou Natálce i zpravodajská televizní stanice CNN.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...