Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Život podle Václava Havla i Věra 68. Sametovou revoluci připomíná přehlídka v kině Lucerna

Slovensko-cest

  11:08
PRAHA - Stejně jako minulý rok připomene pražské kino Lucerna 17. listopadu výročí „sametové“ revoluce celodenním maratonem filmových projekcí. Od časného odpoledne až do večerních hodin budou moci diváci zdarma navštívit a zhlédnout snímky, které reflektují událost listopadu 1989 či jeho hlavních protagonistů.

Václav Havel (z filmu Život podle Václava Havla) foto: Knihovna Václava Havla

„Dokumentární snímek režisérky Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla tuto přehlídku ve 13:00 hodin symbolicky odstartuje,“ uvedl zástupce kina Andrej Štůla . Po něm dostane prostor originální filmová výpověď o době před šestadvaceti lety nazvaná Z deníku Ivany A. režiséra Karla Strachoty, kterou vystřídá hodinový sestřih z různých vystoupení Václava Havla na tehdejším rozjitřeném Slovensku s názvem Verejné fórum.

V podvečer dostane prostor strhující ohlédnutí režisérky Olgy Sommerové za dosavadním životem sportovní legendy Věry Čáslavské Věra 68. Od 18:45 hodin filmový maraton uzavře snímek s názvem Listopad natočený v česko-slovenské koprodukci. Vypráví příběh tří kamarádů, kteří žijí svůj studentský život v Praze koncem 80. let a souhra náhod je přivede k událostem na Národní třídě. Je dílem režisérů Garyho Griffina a Josefa Lustiga, který tak na plátno převedl scénář svého otce.

Věra Čáslavská s Václavem Havlem. Z filmu Věra 68

„Všechny projekce se uskuteční v malém sále kina Lucerna a budou přístupny zdarma. Zájemci si však musí předem v pokladně kina vyzvednout vstupenky,“ dodal Štůla.

Večerní program kina pokračuje ve velkém sále veřejně přístupnou premiérou dvou epizod z televizního cyklu Český žurnál: Blízký daleký Východ režiséra Filipa Remundy o cestě na Ukrajinu a Matrix AB - portrét Andreje Babiše od režiséra Víta Klusáka. Na premiéru je nutné zakoupit vstupenky.

Autoři: ,

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.