Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Žižkovské noci slaví. Pražskou čtvrť podesáté probudí hudba, literatura i divadlo

Kultura

  14:53
Nadcházející ročník Žižkovské noci chce zrekapitulovat vývoj čtvrti, která mu dala jméno. Na svůj vznik a vývoj kulis festivalu vzpomíná nejen doprovodným programem. V průběhu podzimu a zimy se pod vlajkou Žižkovské Noci uskuteční dobročinné koncerty, tematické diskuse a přednášky či komunitní oběd.

Žižkov foto: Airbnb

Během let se změnilo mnohé – zapomenutá zákoutí a zaprášené putyky nahradila společenská bdělost a stylové podniky. Právě v městské divočině se zrodil nápad kamarádů spojit několik klubů kousek od sebe. Kromě toho si Žižkovská Noc připomíná myšlenku, která za vznikem stála. Snahu o spolupráci a rozmanitost místo nevraživosti a konkurence, z čehož vychází bezprecedentní multižánrovost a kurátorované scény. 

Poutavé filmy se dají točit i na výšku. Festival Vertifilms ukáže ty nejlepší světové vertikální snímky

Příležitost chopit se výraznou měrou dramaturgie jako již tradičně dostávají vybrané spřízněné duše: promotérské kolektivy, média a samotní tvůrci, spisovatelé a performeři ze všech koutů republiky.

Deset let čtvrti, deset let festivalu

„Naše vize je svět bez hranic, perzekuce a omezení v našich hlavách. Proto spojujeme nespojitelné a děláme kroky, které nelze chápat v rámci jednotlivých subkultur. Žižkovská Noc byla vždy striktně proti elitářství,“ uvádí za pořadatele Marek „Zefv” Dočekal k specifickému časoprostoru, v němž se mísí žánry, potkávají se odlišné ideologie a festival přerůstá hranice čtvrti.

Vizuál v návaznosti na předchozí ročník vycházející z estetiky graffiti nyní zpracovává další pouliční vrstvu: vývěsní štíty žižkovských večerek, obchodů a podniků.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...