130 let
Zlatá triga

Zlatá triga | foto: Reprofoto

Zlatá triga putuje do Brazílie

Kultura
  •   22:36
PRAHA - Hlavní cena Zlatá triga za nejlepší expozici Pražského quadriennale scénografie a divadelního prostoru (PQ) putuje do Brazílie. Mezinárodní porota jí odměnila citlivé propojení scénografie s popkulturou. Brazilci bodovali také za nejlepší realizaci inscenace.

Na slavnostním večeru na Nové scéně Národního divadla byla tradičně v předstihu udělena i další ocenění této mezinárodní soutěžní přehlídky, jíž se do 26. června zúčastní téměř sedmdesát zemí. Zlaté medaile získaly letos v této konkurenci také Chorvatsko, Lotyšsko, Maďarsko, Nový Zéland, Mexiko, Řecko a Norsko.

Kurátorem vítězné expozice nazvané Postavy a pomezí: brazilské scénografické teritorium byl Antonio Grassi, autory tématu Aby Cohen a Ronald Teixeira. Stánek brazilského umění vzbuzuje zájem i mezi návštěvníky výstavy ve Veletržním paláci.

Brazilci se v něm snaží o "ukázku scénografie coby provokativního umění, kde scénograf je výzkumníkem, jenž zobrazuje obor jako citové bezpečí". Podle poroty se jim to povedlo s šarmem, citem i stylem.

Zvláštní cena za zvukový design

Zlatá medaile za nejlepší scénické řešení putuje do Chorvatska. Cenu za nejlepší kostým dostala Emma Ransleyová z Nového Zélandu za své Obytné šaty, které porotu ohromily extrémní jednoduchostí a konceptuální silou.

400 AKCÍ

Dvanáctý ročník PQ se koná především ve Veletržním paláci, ale i na piazettě Národního divadla a dalších místech metropole.

Na ploše více než 35 000 čtverečních soustřeďuje to nejlepší ze světového divadla, designu, architektury a módy. Během jedenácti dní nabízí čtyři stovky akcí za účasti tisíce umělců či teoretiků z celého světa.

Před čtyřmi lety putovala Zlatá triga do Ruska, v roce 2003 do Velké Británie a na devátém ročníku excelovala expozice České republiky.

Za nejlepší práci v oblasti divadelní architektury a prostoru byly oceněny Mexiko a Řecko. Zlatou medaili za nejlepší užití divadelní technologie si odváží chorvatský projekt Numen/For Use.

Nejlepší expozici ve Studenské sekci v rámci PQ 2011 připravili studenti katedry scénografie Lotyšské akademie umění.

Nejvýraznějšími talenty letos jsou Annick Lavalléeová-Bennyová (Kanada), Jakob Oredsson (Švédsko) a Norská divadelní akademie za konceptuální instalaci Erase to Play.

Cena za nejlepší kurátorský koncept expozice patří Maďarsku. S přáním zdůraznit klíčový význam děl zvukových a světelných designérů a v naději, že se těmto zásadním, byť často podceňovaným prvkům scénografie dostane zasloužené pozornosti, udělila porota zvláštní cenu za vynikající zvukový design Velké Británii.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK