130 let
Z knihy Bořivoj a blecha Fló (Ivan Binar, ilustrace Andrea Tachezy)

Z knihy Bořivoj a blecha Fló (Ivan Binar, ilustrace Andrea Tachezy) | foto: Reprofoto

Zlaté stuhy za dětské knihy získaly Daniela Fischerová, Andrea Tachezy i Baobab

Kultura
  •   16:00
PRAHA - Zlatou stuhu jako prestižní ocenění knih pro děti a mládež dostalo letos 12 titulů. V kategorii původní česká beletrie získala cenu Daniela Fischerová za knihu Pohoršovna, výtvarnou cenu si odnesla Andrea Tachezy za ilustrace ke knize Ivana Binara Bořivoj a blecha Fló. Cenu za nakladatelský počin získal Baobab za knihu o díle Miroslava Šaška s texty Martina Salisburyho, Olgy Černé a Pavla Ryšky.

Za celoživotní dílo byli oceněni dva letošní jubilanti, básník Jiří Žáček a sochař a kreslíř Stanislav Kolíbal.

Ceny se předávaly ve středu na Novoměstské radnici. Ocenění převzaly spisovatelky Daniela Fischerová za Pohoršovnu (původní beletrie pro děti) a Daniela Krolupperová za Zločin na Starém Městě pražském (původní beletrie pro mládež) a František Tichý v kategorii literatura faktu za knihu Princ se žlutou hvězdou, která přibližuje život a tvorbu nadaného pražského chlapce, který byl internován v terezínském ghettu a v necelých 17 letech zavražděn v koncentračním táboře Birkenau.

Daniela Fischerová: Pohoršovna

Cenu dostal také kolektiv autorů Dějin československého komiksu 20. století, výtvarnice Andrea Tachezy, Tereza Ščerbová a Marie Štumpfová a výtvarník Jiří Franta za oceňovanou publikaci Proč obrazy nepotřebují názvy.

Výroční cena Zlatá stuha existuje už více než 20 let a představuje jedinou cenu v ČR zaměřenou výhradně na dětskou literaturu. Zlatá stuha chce být garantem kvalitních dětských knížek a sloužit i jako doporučení rodičům i učitelům. Odborné poroty letos vybíraly ze 150 přihlášených knih.

Jiří Žáček, který na podzim oslaví sedmdesátiny, je autorem mnoha pohádek, básnických sbírek pro děti i učebnic. Jeho básně mají jednoduchý tvar a metrický verš s pravidelným rytmem, častá je u něj obrazová kontrapozice, hádanka, protimluvy, postupy známé z lidové poezie, které ale vkládá do situací dnešního člověka.

Devadesáté narozeniny oslaví v prosinci Stanislav Kolíbal, sochař, který se řadí k významným představitelům konceptualismu, ale je také ilustrátor knih. Pro děti ilustroval například Pohádky pro obě uši (1978) nebo Španělské pohádky (1984). Jeho První a Druhý strom pohádek z celého světa znají generace rodičů a dětí. Před několika lety vyšly znovu a i po 50 letech od prvního vydání jsou stále stejně svěží a aktuální, uvádějí pořadatelé ceny.

 

Autoři: Lidovky.cz, ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás