Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Zlatého lva si z Benátek odváží snímek Země nomádů. Festival se konal v omezeném režimu

Kultura

  21:07
Benátky - Zlatého lva na 77. filmovém festivalu v Benátkách v sobotu získal film Země nomádů (Nomadland) americké režisérky čínského původu Chloé Zhaové. Oznámila to předsedkyně poroty australská herečka Cate Blanchettová. Cenu za nejlepší mužský herecký výkon dostal Ital Pierfrancesco Fabino a nejlepší herečkou se stala Britka Vanessa Kirbyová.

Herečka Maya Sansaová na benátském filmovém festivalu. Divákům se představila ve snímku Lasciami Andare. foto: ČTK

Korektní Oscaři. Akademie začne nekompromisními kvótami vynucovat rasovou a sexuální rozmanitost

Osmatřicetiletá Zhaová je za deset let první ženou, která Zlatého lva získává. Hlavní roli v jejím snímku ztvárnila držitelka Oscara Frances McDormandová.

Benátský festival se konal navzdory koronaviru, i když se uskutečnil jen v omezeném režimu. Návštěvnost sálu byla snížena na polovinu, přítomní museli mít roušky. Zhaová a McDormandová cenu přijaly na dálku videospojením z USA. Dostat se ze Spojených států do Benátek bylo kvůli cestovním omezením téměř nemožné, takže v Benátkách chyběli hollywoodští filmaři i herci.

Italské režisér Stefano Mordini na festivalu v Benátkách. Zde uvedl svůj film...
Valeria Golinová, řecko-itálská herečka se proslavila ve filmu Rain Man. Na 77...

Fabina porota ocenila za výkon ve filmu Padrenostro. Kirbyová zaujala výkonem ve filmu Pieces of a Woman o vztahu partnerů po úmrtí jejich dítěte při domácím porodu.

Další ocenění - Stříbrného lva za nejlepší režii dostal Japonec Kijoši Kurosawa za film Wife of a Spy.

V Benátkách se o ceny v hlavní soutěži utkalo 18 filmů, z nichž osm režírovaly ženy.

Omezené kapacity a roušky v sálech i venku

Festival se konal navzdory faktu, že ještě na jaře byla Itálie epicentrem koronaviru a že další filmované festivaly včetně toho v Cannes byly kvůli epidemii zrušeny. Některé jako ten v Torontu nebo New Yorku se konají, ale online. Itálii se podařilo epidemii po přísné a dlouhé uzávěře zvládnout, takže pořadatelé benátského festivalu se rozhodli akci pořádat.

Nařídili ale ochranná opatření - roušky se musely nosit uvnitř sálů i venku, diváci i kritici si museli místa rezervovat předem a kapacita sálu byla zredukována. Zatím nebyl hlášen žádný případ nákazy mezi diváky a bylo patrné, že lidé dodržovali jak nošení roušek, tak požadavek na odstup.

Autor: