130 let

Český film na Zlatých globech neuspěl. Ceremoniál proběhl bez velké pompy

Kultura
  •   7:07aktualizováno  11:20
Letošní Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama si odnesl western Síla psa režisérky Jane Campionové. Ocenění se letos v Los Angeles udílely bez obvyklé pompy a hollywoodského pozlátka kvůli kontroverzím okolo Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA). Film Moje slunce Mad české režisérky Michaely Pavlátové neproměnil nominaci za nejlepší animovaný film.

Počin režisérky Pavlátové vypráví příběh mladé Češky, která se vdá za svého milovaného spolužáka Nazira do exotického Kábulu. Film, který vznikl na motivy knihy Frišta novinářky a spisovatelky Petry Procházkové, se uchází i o nominaci na cenu Americké filmové akademie. O Zlatý glóbus soutěžil s pěticí filmů, mimo jiné s třemi snímky z dílny společnosti Disney, z nichž nakonec ocenění získal film Encanto o magické rodině žijící v kolumbijských horách.

Film Síla psa streamovací společnosti Netflix s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli si odnesl i cenu za nejlepší režii a nejlepší mužský výkon ve vedlejší roli pro Kodiho Smita-McPheea.

Kate Winsletová v seriálu Mare z Easttownu (2021)

Zlatý glóbus za nejlepší mužský výkon v dramatu získal Will Smith za životopisný snímek Král Richard: Zrození šampiónek, kde ztvárnil otce tenisových hvězd Sereny a Venus Williamsových. Stejnou cenu v kategorii žen dostala herečka Nicole Kidmanová za roli televizní legendy Lucille Ballové ve filmu Ricardovi. Ocenění za nejlepšího herce v komedii či muzikálu dostal Andrew Garfield za muzikál platformy Netflix Tick, tick...BOOM!.

Úspěchy v kategorii filmových komedií a muzikálů oslavil nový remake muzikálu West Side Story režiséra Stevena Spielberga, který získal Zlatý glóbus za nejlepší snímek v této kategorii i cenu pro nejlepší herečku v hlavní roli, kterou získala představitelka Marii Rachel Zeglerová.

Ocenění pro nejlepší neanglicky mluvený film si odnáší japonský film Drajv maj kár, který režíroval Rjúsuke Hamaguči. Nejlepší scénář podle poroty napsal Kenneth Branagh, drama Belfast pojednává o bouřlivých 60. letech 20. století v Severním Irsku, odkud pochází i Branagh.

Tvůrce filmové hudby Hans Zimmer získal Zlatý glóbus za hudbu k filmu Duna. Byla to jediná nominace, kterou tento science fiction film proměnil. Cenu pro nejlepší originální píseň si letos odnáší Billie Eilish a Finneas O’Connell za píseň z bondovky Není čas zemřít.

Zlatý glóbus pro nejlepší seriál v kategorii drama získal Boj o moc o rodině působící v mediálním prostředí z dílny HBO. Cenu pro nejlepšího seriálového herce obdržel představitel hlavní role Jeremy Strong, jeho kolegyně Sarah Snooková má cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli v seriálu nebo televizním filmu.

V kategorii hudebních a komediálních seriálů získal ocenění Hacks o komičce Deboře Vanceové, její představitelka Jean Smartová dostala cenu pro nejlepší seriálovou komediální herečku. Nejlepšími herci v minisériích jsou Kate Winsletová v seriálu Mare z Easttownu od HBO a Michael Keaton v Dopesick od stanice Hulu.

Jednu sošku obdržel i populární korejský seriál Hra na oliheň. Herec O Yeong-su ji dostal za vedlejší roli. 

Matoucí tweety

Udílení filmových a televizních cen začalo v losangeleském Beverly Hills nezvykle tiše v 18:00 místního času (pondělních 3:00 SEČ). Letošní 79. ročník vyhlašování cen se odehrál v komorním prostředí téměř bez diváků nebo bez červeného koberce. Akce, která podle agentury AP běžně k televizním obrazovkám přilákala až 18 milionů diváků, je navíc soukromá, není přenášena online a neobjeví se ani jako obvykle ve vysílání televize NBC.  Obvyklý ceremoniál se tak proměnil v sérii příspěvků na sociálních sítích.

Bojkot hollywoodských hvězd i kritiku si vysloužila HFPA, která podle odpůrců ve svých řadách neměla dostatek zástupců etnických menšin. Asociace byla obviněna i z rasismu nebo korupce, napsala agentura AFP.

Podle šéfredaktora společenského časopisu Variety Marka Malkina HFPA sice oficiálně vysvětlila komornost udílení pandemií covidu-19, ve skutečnosti podle něj ale všechny celebrity odmítly svou účast a velká slavnost by tak neměla význam, píše AFP.

Agentura AP kritizuje i samotný způsob letošního vyhlašování na sociálních sítích. Některé tweety byly podle AP nejednoznačné a některé považuje za vyloženě matoucí. Při oznamování vítězství filmu West Side Story skupina nejprve napsala „Pokud je smích nejlepší lék, @WestSideMovie je lék na to, co vás trápí“. Snímek je sice muzikál, ale je to rovněž drama plné smrti a tragičnosti. Později pořadatelé tweet smazali a napsali nový o tom, že „hudba“ je nejlepší lék.

Přestože na twitteru mohl udílení sledovat prakticky kdokoliv, velkou pozornost filmových fanoušků ceremoniál nepřitáhl, píše AFP. Mnohem větší ohlas podle ní mělo nenadále úmrtí amerického komika Boba Sageta.

Autoři: Lidovky.cz, ČTK