Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zlín, vzorové město moderny, se prezentuje u západních sousedů

Kultura

  8:30
PRAHA - Dnes 19. listopadu bude v mnichovské Pinakotéce moderního umění otevřena výstava Zlín - vzorové město moderny, která je adaptací výstavy Fenomén Baťa - zlínská architektura 1910-1960, jež byla k vidění v pražském Veletržním paláci na jaře.

A Utopia of Modernity: Zlín foto: Reprofoto

Výstava představí německému publiku architektonický vývoj a sociálně-historické pozadí Zlína na základě modelů, plánů, fotografií a filmů. Prezentovány budou také originální výkresy a model, týkající se i v odborných kruzích málo známých Le Corbusierových projektů pro Baťu - návrh regulace Velkého Zlína, baťovských prodejen ve Francii, baťovského satelitu ve francouzském Hellocourtu a pavilonu firmy Baťa pro Světovou výstavu v Paříži 1937.

A Utopia of Modernity: Zlín

Zároveň vychází také dvě publikace: katalog této výstavy a vedle toho sborník, čerpající z témat a závěrů mezinárodního sympózia Utopie moderny: Zlín, které proběhlo v květnu tohoto roku v Praze a ve Zlíně. Ve stejný den se v Českém centru v Mnichově uskuteční debatní večer věnovaný tomuto tématu. Výstava i publikace vznikly v rámci projektu Zipp - česko-německé kulturní projekty, iniciativy Spolkové kulturní nadace. Více informací lze nalézt na www.projekt-zipp.de/cz.

A Utopia of Modernity: Zlín

V obsáhlém anglickojazyčném sborníku A Utopia of Modernity : Zlín spojili zahraniční i čeští historici architektury, architekti, sociologové a urbanisté historické analýzy s pohledem na současnou zlínskou realitu a prognózy budoucnosti tohoto města.

Zabývají se především otázkou, jak dalece může být Zlín učebním vzorem pro budoucnost městského plánování a architektury. Výraznou estetiku tohoto města dokládají barevné i červnobílé fotografie, plány a záběry z filmů a vybízejí ke kritické konfrontaci s "fenoménem Zlín" - s problematickým kontextem příslibu hospodářského a sociálního blaha na straně jedné a se zcela reglementovanou kontrolní architekturou na straně druhé.

Autoři:

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč