Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zlínský dětský filmový festival zahájila indiánská herečka

Kultura

  15:00
ZLÍN - Prvními projekcemi dnes začal zlínský filmový festival pro děti a mládež. Děti obsadily místa v několika sálech ve městě, slavnostní zahájení se konalo ve Velkém kině, promítal se tam brazilský film Taina a Amazonská legenda. Do Zlína přijela také desetiletá indiánská představitelka hlavní dětské role Wiranu Tembé, kterou objevili tvůrci filmu v amazonském pralese.

Zlínský festival filmů pro děti a mládež zahájila také indiánská představitelka hlavní dětské role filmu Taina a Amazonská legenda, desetiletá Wiranu Tembe foto: ČTK

"V době natáčení jí bylo pět let a byla vybrána z 2200 dětí z oblasti Amazonie. Producenti dívku objevili při domorodých hrách v roce 2009. Pochází z vesnice na severu Brazílie. Slovo škola objevila poprvé v době natáčení, když se učila portugalsky. Pochází z pěti dětí a jejím oblíbenou hračkou je luk a šíp, který dostala od svého dědečka," uvedla dramaturgyně festivalu Jaroslava Hynštová.

"Je kouzelná, aniž by o filmu cokoli věděla, vžila se do toho, roli ztvárnila skvěle. Nejen, že vypadá skvěle, ale je velmi přirozená, při včerejším (čtvrtečním) setkání porotců a hostů festivalu všechny okouzlila," řekla dnes ČTK Míla Řádová, která má na festivalu na starosti servis pro hosty.

Brazilská dívka při zahájení festivalu jen krátce uvedla, že letadlem neletěla poprvé a pozdravila své kamarády z domova. Dětem zazpívala také Ewa Farna, zahájením provázeli herci Dana Morávková a Jan Čenský.

Zlínský festival filmů pro děti a mládež začal 30. května.

Festival nabídne až do 5. června 365 filmů z 55 zemí. Letošní 54. ročník festivalu je věnován polské kinematografii, promítat se bude více než 40 polských filmů.

Pro návštěvníky je připravena stovka doprovodných programů. Letos poprvé pořadatelé posunuli termín festivalu tak, aby se konal také o víkendu. "Chceme tím nalákat rodiny s dětmi, aby na festival přijely. Uvidíme, jak se to osvědčí," řekl dnes novinářům při úvodní tiskové konferenci výkonný ředitel festivalu Zdeněk Skaunic.

Pro malé děti je letos připravena nová lokace na zlínském zámku, čekají je tam projekce, dílny, workshopy, zábavné aktivity se budou konat také v přilehlém parku. Mládeži je určena plocha pod Domem umění s party stanem, budou tam koncerty i projekce letního kina. Široké veřejnosti jsou určeny celodenní programy na náměstí Míru. Odborná veřejnost může využít Industry programu, který přinese debaty s tvůrci filmů a odborníky, mluvit se bude o distribuci zahraničních filmů v Česku či dětském zpravodajství.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.