130 let
Miloš Kopecký, Jan Werich ve filmu Baron Prášil (1961)

Miloš Kopecký, Jan Werich ve filmu Baron Prášil (1961) | foto: Československý státní film Reprofoto

Zlínský filmový festival vyslal do New Yorku filmy Karla Zemana

Kultura
  •   17:19
ZLÍN/NYC - Organizátoři Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Zlín připravili unikátní putovní výstavu fotografií, které mapují dílo významného filmového tvůrce Karla Zemana. Projekt je oslavou jeho stého výročí narození. Už 14. října si ji budou moci prohlédnout návštěvníci Českého centra na newyorském Manhattanu.

Zeman, který se proslavil zejména snímky Vynález zkázy, Baron prášil či Cesta do Pravěku, se narodil 3. listopadu 1910. Výstava s názvem Filmový kouzelník Karel Zeman představuje 39 fotografií velkého formátu. Přibližují nejen Zemanovy snímky, ale i jeho práci na nich. Mezi vystavenými exponáty budou i dosud nepublikované fotografie.

V kinosále Českého centra v New Yorku bude expozice otevřena od 14. do 30. října, první tři dny ji navíc doprovodí i projekce Zemanových filmů. Návštěvníci se mohou těšit na Vynález zkázy, Cestu do pravěku a Barona Prášila.

"Z 24 českých center má o výstavu zájem 13, a to od Tokia, přes Soul až po Stockholm či Paříž," řekla vedoucí produkce festivalu Irena Skaunicová. Světová pouť expozice skončí až v závěru roku 2010. Ve Zlíně ji zájemci uvidí v rámci Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež na přelomu května a června příštího roku. na festivalu ji doplní další exkluzivní filmové plakáty, fotografie či originální kostýmy z filmů.

Expozice mapuje Zemanovu tvorbu ve zlínském filmovém studiu mezi léty 1945 až 1980. Prostřednictvím černobílých snímků připomíná jeho nejznámější filmy hrané, kombinované i animované.

Karla Zemana přivedl do zlínského studia v roce 1943 aktivní zájem o loutkové divadlo. První film, který ve Zlíně natočil, byl poetický snímek Vánoční sen, který v roce 1946 získal na MFF v Cannes cenu za nejlepší loutkový film. I mnohé další snímky Karla Zemana se dočkaly významných ocenění na prestižních světových filmových přehlídkách. Karel Zeman zemřel v dubnu 1989.

Autor: ČTK
  • Vybrali jsme pro Vás